MENIU

DNA explică de ce a prezentat public interceptările cu Marian Vanghelie

<p>DNA</p>

Direcția Națională Anticorupție (DNA) precizează, cu privire la referatul înaintat ÎCCJ în cazul lui Marian Vanghelie, că încercarea de a determina o persoană să dea declarații nereale și promisunea că va interveni pentru închiderea dosarului, cu indicarea persoanelor la care urma să se facă intervenția pentru a face afirmațiile credibile, reprezintă un caz de arestare. Precizarea DNA vine în urma informațiilor apărute în spațiul public referitoare la dosarul primarului sectorului 5, aflat pe rolul DNA.

Sursa citată menționează că, în cursul urmăririi penale, organul de cercetare strânge și administrează 'orice element de fapt care servește la constatarea existenței sau inexistenței unei infracțiuni, la identificarea persoanei care a săvârșit-o și la cunoașterea împrejurărilor necesare pentru justa soluționare a cauzei și care contribuie la aflarea adevărului în procesul penal', conform art. 97 din Codul de Procedură Penală.

"Potrivit dispozițiilor legale, procurorul trebuie să indice și să motiveze în cuprinsul referatului prin care propune o măsură preventivă cazul prevăzut de lege care impune arestarea preventivă a inculpatului. Încercarea de a determina o persoană să dea declarații nereale organelor judiciare, promițându-i că va interveni pentru închiderea dosarului și indicând persoanele la care urma să se facă intervenția pentru a face afirmațiile credibile, reprezintă un caz de arestare potrivit art. 223 alin. 1 lit. b Codul de Procedură Penală. În acest context, prezentarea în cuprinsul referatului a unor afirmații ale inculpatului, care cuprind elemente esențiale pentru soluționarea propunerii de arestare, este impusă de dispozițiile legale menționate", se arată într-un comunicat al DNA.

Mai multe articole despre:
DNA Marian Vanghelie referat Rareş Bogdan