MENIU

DNA: Șeful Laboratorului de Radiologie de la Spitalul "N. Oblu" neglija unele cazuri urgente

Șeful Laboratorului de Radiologie de la Spitalul de Neurochirurgie "N. Oblu" din Iași, Eduard Moldovanu, neglija unele cazuri urgente, efectuând cu prioritate examinări RMN pentru care își însușea banii, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer sâmbătă arestarea preventivă a medicului.

"A rezultat faptul că inculpatul Moldovanu Eduard, în dorința de a face cât mai multe examinări RMN din care să-și însușească sume de bani, neglijează solicitările medicilor care doresc examinarea cu prioritate a unor pacienți ce reprezintă cazuri urgente", se precizează în referat, scrie Agerpres.

Conform aceleiași surse, medicul Moldovanu, în schimbul unor sume de 300 de lei, efectua analize RMN la câte 10-15 pacienți pe zi, pe care nu îi trecea în evidențele spitalului și cărora nu le elibera niciun document pentru banii plătiți.

În document este menționat cazul unui pacient care a fost cu soția să efectueze un RMN, iar când a mers la asistentă și a vrut să achite contravaloarea investigației, aceasta l-a refuzat, spunându-i că banii trebuiau remiși direct doctorului Moldovanu. După ce medicul a terminat efectuarea investigației, soțul pacientei l-a însoțit în biroul său și i-a dat personal banii.

"Pacienții arată că această modalitate de a remite banii doctorului Moldovanu Eduard, fără ca acesta să-i justifice în evidențele spitalului, este preferată de pacienți, întrucât în aceste cazuri pacienții nu mai sunt nevoiți să aștepte programările efectuate conform listelor de așteptare, în condițiile în care sunt pacienți care sunt înscriși de trei luni pe listele de așteptare", mai susțin procurorii.

Medicul Moldovanu a fost interceptat de anchetatori când îi spunea unui intermediar, la rândul său cercetat în dosar, că îi poate face și o reducere pacientului pe care acesta îl recomanda pentru examenul RMN.

"Eduard Moldovanu: O să-i facem trei la preț de două.
Dan Ionuț Aranyosi : Cum?
Eduard Moldovanu: O să facem trei regiuni la preț de două!
Dan Ionuț Aranyosi: Aa, trei regi... adică șase, nu?
Eduard Moldovanu: Ăăă, 2,5... da, 500 de lei la trei...pot să facem trei regiuni cu 500 de lei.
Dan Ionuț Aranyosi: Trei regiuni?
Eduard Moldovanu: Păi o regiune e două milioane jumate, băi, cervicală, dorsală, lombară...
Dan Ionuț Aranyosi: Da, da. Și cât să-i zic omului? Ca să știu.
Eduard Moldovanu: Păi zi-i și tu cât crezi de cuviință, mă întrebi pe mine, nu știu. E văru-tău, nu-i al meu".

Eduard Moldovanu și un infirmier din cadrul aceluiași spital au fost reținuți pentru luare de mită și abuz în serviciu, potrivit unui comunicat al DNA.

Procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, față de două asistente medicale din cadrul laboratorului, pentru aceleași infracțiuni.

DNA precizează că Eduard Moldovanu, șef al Laboratorului de Radiologie, și asistentele medicale Elena Carmen Gherman și Maria Magdalena Rîndașu sunt acuzați de luare de mită și abuz în serviciu, iar Dan Ionuț Aranyosi, infirmier, de complicitate la luare de mită și complicitate la abuz în serviciu.

Pe 18 martie, 13 mai și 3 iunie, Moldovanu a pretins și primit, cu titlu de mită, de la trei pacienți o sumă totală de 1.800 de lei pentru efectuarea unor examene RMN pentru coloană, interpretarea rezultatelor și prescrierea de tratamente.

Moldovanu nu a înregistrat în evidențele unității medicale investigațiile efectuate și sumele percepute pentru efectuarea examenelor RMN, cu consecința prejudicierii bugetului spitalului cu o pagubă reprezentată de costul real al investigațiilor medicale, respectiv 2.000 de lei.

Pe 27 ianuarie, Gherman a pretins și primit de la un pacient 350 de lei pentru efectuarea unui examen CT cranian, în timp ce pe 11 februarie, Rîndașu a pretins și primit de la un pacient 300 de lei pentru efectuarea unui examen RMN pentru genunchi.

Cele două inculpate și-au încălcat atribuțiile de serviciu și nu au înregistrat în evidențele unității medicale sumele percepute pentru efectuarea examenelor CT cranian și RMN de genunchi, prejudiciind bugetul spitalului cu 750 de lei.

Aranyosi este acuzat că a intermediat relațiile dintre pacienți și ceilalți trei inculpați și negocierea prețului, primind în schimb o parte dintre beneficii.

Tuturor inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, urmând ca Moldovanu și Aranyosi să fie prezentați, sâmbătă, Tribunalului Iași, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Mai multe articole despre:
DNA medic interceptări doctor