DNA cere înlocuirea controlului judiciar cu ARESTAREA LA DOMICILIU pentru Mircea Cosma
Procurorii DNA Ploieşti cer înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestarea la domiciliu pentru preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, susţinând că acesta a încercat să influenţeze desfăşurarea procesului penal şi a încălcat condiţiile impuse de judecătorii care au dispus controlul judiciar.
Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de DNA, există temeiuri noi care justifică înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestarea la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile în ceea ce-l priveşte pe preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma.
Procurorii susţin că această măsură se impune întrucât Mircea Cosma a încercat să influenţeze desfăşurarea procesului penal şi a încălcat condiţiile impuse de judecătorii care au dispus controlul judiciar, luând legătura cu fiul său.
Conform procurorilor, unul dintre temeiuri este "încercarea de a influenţa buna desfăşurare a procesului penal prin înstrăinarea cotei parte din bunurile deţinute împreună cu soţia sa, între momentul inculpării sale şi cel al instituirii sechestrului asigurător, în scopul sustragerii de la aplicarea acestei măsuri".
Un al doilea temei invocat de anchetatori pentru înlocuirea controlului judiciar cu arestul la domiciliu îl reprezintă încălcarea condiţiilor impuse de judecătorul de drepturi şi libertăţi, şi anume de a nu lua legătura pe nicio cale cu fiul său, Vlad Alexandru Cosma, iar al treilea temei invocat este acela că există "probe cu privire la săvârşirea altor acte materiale din conţinutul constitutiv al infracţiunii de luare de mită”.
Şeful DNA Ploieşti, procurorul Lucian Onea, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că iniţial procurorii au cerut instituirea unei măsuri preventive pentru Mircea Cosma, acesta fiind acuzat pentru o faptă de luare de mită, iar după extinderea cercetărilor s-a constatat că este vorba despre mai multe asemenea fapte.
Onea a precizat că anchetatorii cer arestarea la domiciliu şi nu arestul preventiv în condiţiile în care Mircea Cosma are probleme medicale.
Procurorul Lucian Onea a mai spus că dosarul privind înlocuirea controlului judiciar cu arestul la domiciliu a fost înaintat instanţei vineri de către DNA şi că va fi soluţionat de un judecător de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
DNA Ploieşti a dispus, vineri, trimiterea în judecată a deputatului Vlad Cosma, cercetat sub control judiciar pentru trafic de influenţă, a preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, aflat, de asemenea, sub control judiciar, acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, a directorului Direcţiei Patrimoniu" din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, aflat în arest la domiciliu şi acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, şi a lui Răzvan Alexe, cercetat în arest la domiciliu, sub acuzaţiile de trafic de influenţă şi dare de mită.
Potrivit unui comunicat dat publicităţii vineri, procurorii DNA - Serviciul teritorial Ploieşti au reţinut, în rechizitoriul întocmit în acest dosar, că în perioada 2012 - 2013, Răzvan Alexe şi Vlad Alexandru Cosma au pretins şi primit de la trei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, denunţători în cauză, suma totală de 4.410.149,97 lei, disimulată în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de aceste societăţi către două firme controlate, în fapt, de Răzvan Alexe.
Procurorii susţin că sumele de bani au fost pretinse şi primite de către cei doi în schimbul intervenției la persoane cu putere de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, şi anume la Mircea Cosma, tatăl parlamentarului social-democrat, care este preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova şi Daniel Adrian Alixandrescu, director executiv al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, direcţie care are în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice, astfel încât cele trei societăţi să obțină de la Consiliul Judeţean Prahova trei lucrări de modernizare/întreţinere a drumurilor, dar şi pentru a deconta cu prioritate lucrări deja efectuate.
În 11 februarie, preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, a fost reţinut de procurorii DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Alături de acesta a fost reţinut şi Daniel Adrian Alixandrescu, director executiv al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, pentru aceleaşi infracţiuni.
În 12 februarie, instanţa supremă a judecat şi respins propunerea DNA de arestare preventivă a lui Mircea Cosma, acesta fiind cercetat în libertate, sub control judiciar. În cazul lui Daniel Adrian Alixandrescu, instanţa supremă a decis arestul la domiciliu.