DNA a pus sechestru pe conturile fostului vicepreședinte al ASF Daniel George Tudor
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus instituirea sechestrului asupra sumelor de bani, în lei și valută, prezente și viitoare, până la concurența sumei de 300.000 de euro, aflate în conturile bancare ale inculpatului Daniel Goerge Tudor, la data faptei președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, ulterior vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
În dosarul respectiv acesta este cercetat, în arest la domiciliu, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
"Măsura asigurătorie a fost dispusă având în vedere că există date și probe că suma de 300.000 euro reprezintă obiectul infracțiunii de luare de mită, astfel încât, prin măsura respectivă, să fie evitată înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării și care pot servi la garantarea executării pedepsei amenzii, a cheltuielilor judiciare ori a reparării pagubei produse prin infracțiune", se arată în comunicatul remis de DNA.
Procurorii anticorupție îl acuză pe Daniel George Tudor de luare de mită.
În același dosar, sunt cercetați și Ovidiu Marian, la data faptei secretar general al Senatului României, pentru trafic de influență, și Doina Anca Tudor, senator în cadrul Senatului României la data săvârșirii faptelor, pentru complicitate la luare de mită.
Potrivit ordonanțelor întocmite de oamenii legii, în perioada martie – mai 2013, în contextul efectuării unui control la o societate de asigurări, Daniel George Tudor, în calitate de președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, ulterior vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, a primit de la administratorul firmei respective (denunțător în cauză), prin intermediul inculpatului Ovidiu Marian, suma de 300.000 euro pentru ca rezultatul controlului să fie unul favorabil omului de afaceri.
Suma de bani amintită mai sus a fost remisă inculpatului Daniel George Tudor în trei tranșe de câte 100.000 euro, o primă tranșă, în mod direct, iar următoarele două tranșe, în mod indirect, prin intermediul soției sale Doina Anca Tudor, senator în Parlamentul României, persoană care cunoștea, la momentul intermedierii sumelor de bani, atât proveniența cât și scopul pentru care erau remise aceste sume de bani.
De precizat este faptul că inițial, Daniel George Tudor a pretins de la omul de afaceri, prin același intermediar, suma de 3 milioane de euro.
În urma sumelor remise cu titlu de mită, la data de 26 aprilie 2013, Daniel George Tudor a emis o decizie prin care s-au ignorat în totalitate constatările controlului respectiv (care atenționa asupra gradului de risc ridicat al societății) și a impus remedierea unor deficiențe minore și nesemnificative în raport cu situația financiară precară a societății.