Studiul ar putea ajuta autoritățile atunci când își gândesc strategiile de vaccinare împotriva variantei Delta, care reduce eficacitatea unei prime doze de vaccin, chiar dacă două doze oferă încă protecție, iar un autor a spus că decalajul de opt săptămâni al Marii Britanii este un „punct optim” împotriva variantei indiene, mult mai contagioase a noului coronavirus.
„Pentru un interval mai mare de dozare ... nivelurile de anticorpi neutralizanți față de varianta Delta au fost slabe după o singură doză și nu au fost menținute în intervalul de dinaintea celei de-a doua doze”, au spus autorii studiului, condus de Universitatea din Oxford, relatează HotNews.ro.
"După două doze de vaccin, nivelurile de anticorpi neutralizanți au fost de două ori mai mari după un interval mai lung între doze comparativ cu un interval între doze mai scurt."
Se crede că anticorpii neutralizanți joacă un rol important în imunitatea împotriva virusului SARS-CoV-2, dar nu reprezintă totul, celulele T jucând, de asemenea, un rol important.
Studiul a constatat astfel că, în total, nivelurile de celule T au fost de 1,6 ori mai mici, cu un decalaj lung comparativ cu un intervalul scurt între doze, de 3-4 săptămâni, dar apare o proporție mai mare de celule T „ajutătoare”, care susțin memoria imună pe termen lung, cu un decalaj mai mare între doze.
Constatările susțin opinia că, deși este necesară o a doua doză pentru a oferi protecție completă împotriva variantei Delta, întârzierea acestei doze ar putea oferi o imunitate mai durabilă, chiar dacă este pe costul protecției pe scurt termen.