MENIU

Dispariţiile lui Dragnea. O retrospectivă clinică de la OUG 13 la referendum

Liviu Dragnea

"Unde a dispărut Dragnea?" - este întrebarea recurentă care apare de fiecare dată când PSD trece prin momente dificile, când subiecte sensibile aprind scena publică sau când presiunea pe liderul social-democrat este foarte mare.

După referendumul eşuat pentru redefinirea familiei, Dragnea a dispărut ca de fiecare dată în momentele de presiune. Liderul PSD stă ascuns de 72 de ore. Practic n-a mai apărut cu nicio declarație după votul de sâmbătă.  

Stilul de retragere "în văgăună" a şefului PSD, după fiecare criză majoră din partid sau din societate, a fost remarcat şi criticat de opozanţii politici.

Fostul premier Victor Ponta a remarcat modul bizar în care PSD a reacţionat după referendumul uşuat din 6-7 octombrie. Familistul" Dragnea şi "româncuţa mândră" Dăncila au dat bir cu fugiţii, a spus Ponta, iar PSD a fost reprezentat de "mirobolantul Codrin Stefanescu".

Dragnea, DECIZIE şocantă, după referendum: şi-a delegat atribuţiile lui Iordache

Un episod similar a avut loc la protestul din 10 august. În primele zile după incidentele de la protestul diasporei, când Jandarmeria a fost pusă sub tirul presei şi al societăţii civile pentru represiunea în forţă a mitingului, Dragnea a fost de negăsit timp de 10 zile!

Potrivit informaţiilor din presă de la acel moment, imediat după gravele violențe declanșate de Jandarmeria Română în Piața Victoriei, când au fost bătuși și gazați în masă mii de români, printre care femei, copii și bătrâni, Liviu Dragnea s-a retras rapid pe domeniul regal de la Scroviște.

Mai mult de o săptămână şeful PSD a stat "la cutie" pentru ca ulterior să apară într-un interviu servit la o televiziune de casă, unde şi-a transmis toate mesajele pe care le avea pregătite.

Prima dispariţie suspectă a lui Dragnea s-a produs la mega-scandalul cu OUG 13 din ianuarie-februarie 2017, când Guvernul Grindeanu a adoptat în miez de noapte amnistia şi graţierea şi a introdus un prag la abuzul în serviciu care îi venea mănuşă liderului PSD.

A doua zi după ordonanţa controversată, când sute de mii de români protestau în ţară, Dragnea a fost așteptat toată ziua de jurnaliști să răspundă întrebărilor pe tema ordonanței, dar nu a fost văzut. El a lipsit de la o şedinţă importantă pe buget şi, în plus, își anunțase prezența la o dezbatere în Parlament pe teme economice, dar nu a mai ajuns.

La momentul respectiv, jurnaliștii au aflat că Liviu Dragnea a fost sfătuit de consilierii israelieni, cei care au conceput şi strategia electorală a PSD pentru alegerile parlamentare, să se distanţeze de demersul Guvernului Grindeanu de modificare prin ordonanță de urgență a Codurilor penale.

Dacă după învestirea Guvernului Grindeanu el a spus că-și asumă responsabilitatea pentru tot ce face acesta, în ultimele zece zile înainte de OUG 13 a susținut că nu știa nimic despre ordonanțele pregătite la Palatul Victoria.

Abia pe data de 4 februarie, Dragnea anunțat că îi propune premierului să abroge Ordonanța 13, prin care s-a modificat legislația penală în folosul politicienilor penali. Motivul: nu vrea război social.

Dragnea a dispărut de pe scena publică şi în plină "revoluţie fiscală", în noiembrie 2017. De obicei, liderul PSD era cel care anunţa măsurile adoptate din programul de guvernare, dar după scandalul declanşat de Codul fiscal şi pus în faţa unor proteste de stradă, Dragnea i-a lăsat pe miniştrii din guvernul Tudose să se descurce.

Liviu Dragnea s-a făcut remarcat prin absenţă şi în alte momente critice: a fost căutat insistent de presă, dar şi de parlamentarii PSD după condamnarea la închisoare cu executare din iunie 2018. Nimeni nu a ştiut timp de două zile unde se afla seful PSD.

La fel s-a întâmplat şi la cererea de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi din februarie 2018. La acel moment, senatorul liberal Florin Cîţu îl acuza pe Dragnea că s-a ascuns de valul de nemulțumire stârnit de solicitarea de revocarea a lui Kovesi:

"Liviu s-a pierdut...! De 24 de ore, Romania cauta raspuns la o singura intrebare. Problema a monopolizat orice discutie din spatiul public. Atat e de importanta. Ca de obicei, cand e vorba de justitie, lipseste un personaj din peisaj. De aceea imi permit sa fac un anunt public: pierdut locuitor judetul Teleorman, grizonat, proprietar de hamster, raspunde la numele de Liviu (doar cand vrea el si nu la toata lumea). Gasitorul poate sa-l tina pana vin altii sa-l ia". Abia la trei zile distanţă, Dragnea a ieşit la declaraţii că nu este specialist în științe juridice.

Tot prin dispariţii subite a reacţionat Liviu Dragnea şi în momentele de cumpănă din partid, când unii lideri ai PSD i-au cerut să facă pasul înapoi. Cel mai recent moment de acest tip a fost scrisoarea anti-Dragnea semnată de Gabriela Firea, Paul Stănescu şi Adrian Ţuţuianu.

"Dragnea nu iese, fiind un laş, el nu are curaj la bătălii politice. Trebuie să îţi asumi şi victoriile şi înfrângerile", este interpretarea fostului "prieten", Victor Ponta.

Mai multe articole despre:
Liviu Dragnea