Discuții online cu Hans Klemm: Ce l-au întrebat românii pe ambasadorul SUA, ce a răspuns diplomatul
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans Klemm, i-a invitat pe români la o discuție online pe pagina de Facebook a ambasadei pe care o conduce. Evenimentul creat pe rețeaua de socializare a strâns peste 120 de participanți și zeci de întrebări pentru diplomatul american.
“Webchat-ul cu ambasadorul SUA, Hans Klemm”, așa cum a fost denumit evenimentul, a început joi la ora 15.00 și s-a terminat la ora 16.00, fiind anunțat încă de miercuri. De asemenea, întrebările pentru ambasadorul american au curs încă de miercuri seară.
La ora 15.00, Hans Klemm, prin vocea ambasadei SUA, a dat startul discuțiilor printr-un mesaj de mulțumire: “Dragi prieteni români, vreau să vă mulţumesc pentru că aţi răspus în număr atât de mare invitaţiei. Sunt onorat să am ocazia să discut cu voi şi abia aştept să îi întâlnesc pe cât mai mulţi dintre voi în cursul vizitelor mele prin ţară. Vă mulţumesc tuturor pentru interesul în prietenia româno-americană. Din păcate, timpul este scurt şi nu voi putea răspunde la toate întrebările. Îi voi ruga de asemenea pe colegii mei din Ambasadă să răspundă la întrebările specifice”.
După, timp de o oră, Hans Klemm s-a pus la dispoziția internauților români pentru a le răspunde la cât mai multe întrebări.
De la criza imigranților, terorii ale conspirației în privința războiului împotriva teroriștilor și vizele necesare pentru deplasarea în America la relația dintre SUA și România, clasa politică românească și prezența militară americană în țara noastră. Sunt doar câteva dintre temele pe care le-au abordat românii în discuțiile de pe Facebook cu ambasadorul Hans Klemm.
Întrebările și răspunsurile din cadrul “Webchat cu ambasadorul SUA, Hans Klemm”:
Întrebările lui Cătălin
1. De ce a trebuit SUA să întârzie aproape trei ani pentru a numi un ambasador în țara mea?
2. Ce perspective de aprofundare a dezvoltării relației economice dintre România și SUA întrezăriți pentru viitorul apropiat?
3. Când voi putea/vom putea, totuși, să călătorim fără vize în țara dumneavoastră, noi cei car, în proporție de masă, ne legăm atâtea speranțe de mai bine pentru toți?
Răspunsul ambasadorului Hans Klemm
Catalin, întârzierea în numirea mea reflectă nivelul importanţei pe SUA o acordă României. Procesul de numire a unui ambasador poate fi complicat, pentru că este nevoie de verificări şi aprobarea Casei Albe, apoi de confirmarea Senatului SUA. Am experienţă profesională în acest domeniu. Înainte de a fi numit ambasador am fost directorul Biroului de resurse umane la Departamentul de Stat. Din păcate, există momente în care intervalul de timp până la numirea unui ambasador poate fi destul de lung, dar acest lucru nu sugerează că acea ţară este mai puţin importantă pentru SUA. Este un proces administrativ. Încă de la sosirea în România am încercat să recuperez timpul pierdut şi voi continua să fac eforturi să consolidez şi mai mult prietenia româno-americană. Am amintiri foarte plăcute din perioada în care Matei Călinescu mi-a fost profesor şi mă bucur că avem acest lucru în comun.
Întrebarea lui Cornel
În acest moment, avem în dezbatere în Parlamentul României o propunere legislativă pentru interzicerea totală a fumatului în toate locurile publice închise sau acoperite. Care este părerea dumneavoastră cu privire la acest aspect?
Răspunsul ambasadorului Hans Klemm
Cornel, este o coincidenţă că organizăm discuţia în aceeaşi zi. Personal, nu în calitate de reprezentant oficial, susţin interzicerea fumatului în locuri publice. Cred că datele medicale arată clar că fumatul prezintă unul dintre cele mai mari riscuri pentru sănătate. În SUA se consideră că renunţând la fumat putem preveni un număr foarte mare de decese şi îmbolnăviri. Vă felicit pentru că discutaţi acest important subiect şi impactul pozitiv pe care îl poate avea asupra sănătăţii tuturor românilor.
Întrebarea lui Ștefan
Am 57 de ani. Credeți că voi apuca ziua în care să pot vizita America, în calitate de turist, fără să umblu cu teancul de acte pe la ambasadă pentru obținerea unei vize?
Răspunsul ambasadorului Hans Klemm
Stefan, eu aşa sper. Pentru moment însă, prevederile programului Visa Waiver depind de legislaţia americană. Există un număr de criterii care trebuie îndeplinite pentru ca o ţară să se califice pentru includerea în program. România a făcut eforturi să le îndeplinească, iar rata refuzurilor evoluează în direcţia potrivită. Între timp, administraţia Obama încearcă să obţină schimbarea legislaţiei pentru a extinde programul. În acest moment însă, legislaţia din domeniu este un subiect foarte sensibil aşadar este foarte greu să prevedem când se va schimba legislaţia. Există însă mitul că obţinerea vizei SUA este extrem de dificilă. Colegii noştri de la Consulat au subliniat în diverse rânduri că procesul de solicitare a vizei este extrem de simplu. Găseşti informaţii suplimentare pe website-ul Ambasadei.
Întrebările lui Cristian
Ce caută reprezentanți ai puterii judecătorești la ambasadă? În alte țări ambasadele respective sunt la fel de implicate, cum se întâmplă în România? Adică, se bagă în treburile interne ale respectivului stat? De ce tergiversați eliminarea vizelor de atâta timp, având în vedere că România este aliat NATO?
Răspunsul ambasadorului Hans Klemm
Cristian, reprezentanţii instituţiilor americane de aplicare a legii au o cooperare foarte bună cu omologii români, în special în domenii precum lupta împotriva criminalităţii cibernetice, a criminalităţii organizate, a terorismului şi în lupta împotriva corupţiei. Această cooperare a inclus programe de pregătire şi sporire a capacităţii de activitate, dar şi consultări constante în privinţa unor activităţi infracţionale care pot afecta atât SUA, cât şi România. Consider că susţinerea acestei foarte importante colaborări care asigură siguranţa cetăţenilor noştri face parte dintre atribuţiile mele.
Întrebarea lui Paul
Care este prioritatea numărul 1 pentru SUA în România?
Răspunsul ambasadorului Hans Klemm
Aşa cum am spus mai devreme, SUA au trei priorităţi care sunt legate: promovarea securităţii, democraţiei şi prosperităţii. În această privinţă, m-am simţit inspirat când am citit Programul în 10 puncte al noului guvern, întrucât şi el menţiona consolidarea parteneriatului strategic cu SUA şi contribuţia României la NATO. Guvernul s-a angajat de asemenea să continue lupta împotriva corupţiei şi să susţină independenţa sistemului judiciar şi a menţionat că va lua măsuri pentru a îmbunătăţi mediul de afaceri din România. Nu am avut ocazia să mă întâlnesc cu noul prim-ministru, însă atunci când o voi face, îl voi asigura că în această perioadă de tranziţie politică în România, SUA vor rămâne un foarte puternic aliat, partener şi prieten.
Întrebările lui Vasile
Considerați că o prezență militară mai puternică ar trebui însoțită și de investiții serioase ale SUA în România? Dacă da, în ce domenii ale economiei autohtone considerați că se pot investi bani americani?
Răspunsul ambasadorului Hans Klemm
Vasile, pentru început precizez că există deja investiţii consistente în domenii precum IT, servicii juridice şi consultantă, chiar agricultură. Însă cred că se poate face mult mai mult pentru a atrage şi alţi investitori americani în România. Ca partener strategic al României, ne dorim o Românie puternică şi sănătoasă cu o creştere economică sustenabilă. Pentru a încuraja investiţii americane suplimentare este important angajamentul noului guvern de a lupta împotriva corupţiei de a îmbunătăţi mediul de afaceri din România. Ca ambasador pot încuraja companiile americane să ia în considerare oportunităţile existente în România, însă acestea vor lua deciziile privind investiţiile pe baza atractivităţii mediului de afaceri din România. De aceea sunt atât de importante transparenţa, previzibilitatea şi responsabilitatea.
Discuțiile s-au încheiat la ora 16.00, iar Hans Klemm a transmis un mesaj de părere de rău pentru timpul scurt petrecut împreună cu internauții români.
“Dragi prieteni, mi-a făcut mare plăcere să discut cu voi. Regret că timpul este atât de scurt. Îmi doresc să avem alte astfel de ocazii”, a scris ambasadorul SUA la București.