Directorul Spitalului de Arși: Toți bolnavii sunt spălați într-o singură cadă, care se dezinfectează
Cristian Nițescu, directorul medical al Spitalului de Arși din București, a răspuns acuzațiilor, potrivit cărora pacienții arși ar fi murit din cauza infecțiilor intraspitalicești. Se pare că pacienții erau tratați în condiții necorespunzătoare, iar lipsa protocolului și a dotărilor a grăbit moartea arșilor grav.
”La arsurile foarte mari la căile aeriene există o cauză infecțioasă. Germenii care există pe sub piele devin patogeni”, a mărturisit directorul Spitalului de Arși pentru Realitatea TV.
Se pare că toți răniții au fost spălați într-o singură cadă, existând posibilitatea ca germenii și microbii să fie transferați de la un pacient la altul, potrivit mărturiilor medicului de la Spitalul de Arși care a făcut mărturisile șocante despre mediul infecțios în care sunt tratate victimele tragediei din Colectiv.
”La secția de terapie intensivă, toți pacienților li se face baie într-o singură baie dar care este sterilizată foarte bine după fiecare pacient. Între pansamente există o jumătate de oră în care acestă cadă se dezinfectează și se sterilizează”, a răspuns Nițescu, despre lipsa protocolului și lipsa dotărilor din instituția spitalicească pe care o conduce.
Potrivit unor surse Realitatea TV, Cristian Nițescu ar fi declarat a doua zi după tragedie că ”ar fi avut nevoie de cei doi colegi puși sub control judiciar în dosarul silicoanelor”. Toate analizele medicale au fost făcute la 7 dimineața, întrucât a lipsit laboratorul care era foarte important pentru acea noapte.
”Toate analizele au fost făcute la 7 dimineața. În noaptea aceea foarte mulți colegi s-au mobilizat și au venit, s-a făcut toaleta chimică a victimelor (...) Li s-au făcut analize la cei grav. S-au făcut toate analizele specifice pentru cei care erau la Terapie intensivă. Laboratorul s-a deschis dimineață, pentru că nu este funcțional pe timp de noapte”, a declarat directorul Spitalului de Arși.
Deși era o stare de criză, laboratorul de analize s-a deschis dimineață, la 10 ore după incendiu.
”Nu era relevant, mai ales la pacienții de pe secții, ca analizele să fie făcute în primele minute. Relevat era să fie toaleta, să li se dea medicamentele, să fie puși în saloane și să le fie bandajate mâinile și picioarele. Am tratat cu destul de mult succes, chiar în condițiile pe care le avem, chiar în condițiile pe care le avem. Nu sunt standarde internaționale, dar sunt condiții destul de bune”, spune Nițescu.
Deși spitalul avea o capacitate de 11 locuri pentru arși mari, unitatea a primit 29 de pacienți, astfel încât cei 18 arși care erau cu arsuri medii ar fi fost tratați necorespunzător.
”Infecțiile intraspitalicești din secția ATI sunt mult mai mari, deoarece arși nu se mai pot apăra din punct de vedere imunitar. Acești pacienți au plămânii încărcați, nui se ventilează bine, deci sunt predispuși la infecții intraspitalicești”, a completat acesta.