MENIU

Directorul INFP: "Un cutremur de 7,2 în Vrancea ar afecta grav Bucureștiul și jumătate din țară"

Singura zonă din România care poate produce cutremure cu pierderi de vieți umane și pagube materiale este Vrancea; un seism de magnitudine peste 7,2 în această zonă ar afecta serios Capitala, jumătate din țară, precum și țările învecinate, a declarat directorul general al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, la emisiunea ”Jocuri de Putere” de la Realitatea TV, moderată de Rareș Bogdan.

Directorul INFP a explicat că în zona în care s-a produs cutremurul din Italia sunt două falii foarte active. Asemenea fenomene, la cutremurele de suprafață, sunt foarte rare, a mai spus acesta, precizând că, în țara noastră, singura zonă unde se pot produce cutremure de suprafață este Banatul.

De cealaltă parte, în România, singura zonă seismică ce produce victime umane și pagube este Vrancea - zona adâncă, de 80-130 de kilometri adâncime, similară cu zona în care s-a produs cutremurul din '77, potrivit lui Ionescu.

”Un cutremur din zona Vrancea poate afecta jumătate din România, sau mai mult, și țările din jurul României. Bucureștiul poate fi afectat major la un cutremur de 7,2”, a completat acesta. 

Directorul INFP a mai expliat că seismul din Italia s-a produs la o adâncime de 10 km și efectul lui a fost unul de con. ”Afectează o suprafață de 10-15 kilometri. Având în vedere că în zona respectivă construcțiile sunt foarte vechi, acesta este fenomenul... Cum este și la noi zona din centrul civic, construită înainte de 1940, când nu exista un cod de construcție în România”, a mai spus Constantin Ionescu.

Un cutremur cu magnitudinea de 6,2 pe Richter a lovit centrul Italiei miercuri, la ora 03.36, ora locală, în regiunea Perugia. În Roma, cutremurul s-a resimţit timp de aproximativ 20 de secunde, potrivit presei din peninsulă. Oraşele cele mai grav lovite din Italia sunt Accumoli, Amatrice, Posta şi Arquata del Tronto, a spus purtătorul de cuvânt al pompierilor italieni. Serviciul de Protecție Civilă din Italia a oferit primul bilanț neoficial: 120 de morți; 150 de persoane sunt încă date dispărute.