SCANDALUL învăţătoarei care cerea bani de cadouri. Directoarea Şcolii 10 din Capitală, SUSPENDATĂ
Contractul de detaşare a directoarei Şcolii nr. 10 din Capitală a fost suspendat de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), joi, chiar în ziua când ar urma să fie cunoscute rezultatele anchetei făcute de ISMB în cazul învăţătoarei acuzate că cerea cadouri de la părinţii elevilor.
Surse din cadrul Şcolii nr. 10 au declarat, pentru MEDIAFAX, că ISMB a luat hotărârea de a suspenda contractul prin care Camelia Fercu era detaşată ca director la această unitate de învăţământ.
Decizia ISMB vine la o zi după ce ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, declara, în contextul anchetei de la Şcoala 10, că fondul clasei poate exista doar ca iniţiativă a părinţilor şi este ilegal dacă este gestionat de şcoală, prin învăţătoare, profesori sau director.
Ministrul Educaţiei a adăugat că fondul clasei cerut şi gestionat de reprezentanţi ai şcolii poate avea chiar şi încadrare penală.
Dosarul deschis pe numele învăţătoarei de la Şcoala nr. 10 acuzată că cerea cadouri de la părinţii elevilor a fost trimis, miercuri, de procurori la Secţia 6 Poliţie, pentru continuarea cercetărilor, anchetatorii urmând să stabilească lista persoanelor care vor fi citate pentru audieri.
Surse din Poliţie au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 au trimis la Secţia 6 dosarul deschis pe numele învăţătoarei Dana Blându, după ce, în urmă cu aproximativ o săptămână, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a depus plângere pe numele acesteia.
Potrivit surselor citate, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale au primit de la Parchet inclusiv un CD cu imagini.
Anchetatorii care fac cercetări în acest caz pentru primire de foloase necuvenite, urmând să stabilească, împreună cu procurorul de caz, lista persoanelor care vor fi citate pentru audieri.
De asemenea, vor fi stabilitate şi alte detalii referitoare la anchetă, între care şi o descindere la sediul Şcolii nr. 10, de unde urmează să fie ridicate mai multe documente, au precizat sursele citate.
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) va finaliza cel mai târziu joi raportul privind situaţia de la Şcoala nr. 10, unde un părinte a reclamat-o pe învăţătoarea Dana Blându pentru că cerea bani pentru cadourile ce urmau să fie oferite de sărbători conducerii unităţii şi altor angajaţi.
"Vorbim de cel mai târziu joi, dar nu exclud ca, în cazul în care vom avea deja toate interviurile încheiate, raportul să fie gata chiar şi miercuri", a declarat pentru MEDIAFAX inspectorul general şcolar al Capitalei, Constantin Trăistaru.
Potrivit inspectorului general, echipa de control a ISMB discută cu profesorii şi cu părinţii despre incident, analizează dacă a fost respectat regulamentul şcolar, dar, mai ales, dacă acea colectă de bani pentru cadouri a fost un incident sporadic sau este un fenomen.
"Vom urmări să vedem dacă acest tip de colectă de bani pentru cadouri de sărbători este un caz izolat sau un fenomen obişnuit. De aceea avem nevoie de declaraţiile părinţilor, dar şi ale profesorilor. De asemenea, este important să analizăm regulamentul şcolar de ordine interioară, sa vedem dacă există specificat ceva cu privire la colectele de bani", a mai spus inspectorul general şcolar.
Inspectorul general Constantin Trăistaru a cerut prăinţilor să nu încurajeze astfel de practici, ci să reclame la ISMB ori de câte ori le sunt ceruţi bani pentru cadouri sau pentru alte scopuri.
Echipa Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti a început, luni, o analiză la Şcoala nr. 10. În paralel, la nivelul unităţii de învăţământ se desfăşoară o anchetă internă, comisia de cercetare fiind desemnată luni de către Consiliul de Administraţie al şcolii.
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti s-a autosesizat, la sfârşitul anului trecut, în cazul învăţătoarei Dana Blându, de la Şcoala nr. 10, care ar fi cerut părinţilor bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai unităţii. Cercetările în acest caz au început în 6 ianuarie, întrucât personalul din şcoală a fost liber în vacanţa de sărbători, iar angajaţii nu pot fi chemaţi la serviciu din concediu, conform legii.
Totodată, ISMB a sesizat, în 30 decembrie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, în legătură cu presupuse fapte penale săvârşite de învăţătoarea Dana Blându, de la Şcoala nr. 10 din Capitală, acuzată că ar fi cerut părinţilor bani de cadouri.
Reprezentanţii ISMB declarau atunci, pentru MEDIAFAX, că aspectele penale în acest caz vor fi analizate de către Parchet, iar cele administrative, de către unitatea de învăţământ.
Inspectorul general şcolar al Capitalei, Constantin Trăistaru, a spus că dacă se dovedeşte că învăţătoarea este vinovată, ea riscă sancţiunea maximă a excluderii din învăţământ.
Reprezentanţii ISMB au contactat-o şi pe femeia care a făcut denunţul, mama unui elev de la clasa învăţătoarei, aceasta fiind invitată la discuţii.
Ancheta în acest caz a început după ce în presă a fost prezentată o înregistrare video preluată de pe YouTube, în care este surprinsă o discuţie între părinţi şi o învăţătoare de la Şcoala nr. 10 din centrul Capitalei, care cere bani pentru cadourile de sărbători.
Părinţii îi reproşează învăţătoarei că le cere prea mulţi bani, aceasta spunând că trebuie să fie oferite cadouri atât secretarei şcolii şi bibliotecarei, cât şi paznicilor şi femeilor de serviciu.
Potrivit discuţiei surprinse în înregistrarea video, învăţătoarea le reproşează părinţilor că nu au strâns suficienţi bani de cadouri: "Astea-s cadourile voastre? Am sunat. Mai vine ceva, nu mai vine. Atât vă reprezintă? Nu sunteţi cartofi, nu sunteţi oi să vă învăţ!".
"Eu v-am întrebat: v-aţi organizat? Este în politica românească, balcanică, de sărbători să se ofere. Mi s-a spus că aveţi un buget de 50 de lei la patru oameni. Şi am întrebat cui daţi aceste cadouri? Mi s-a spus: trei profesori şi un director. Şi cealaltă directoare are bube? Şi copiii nu salută doctorul, femeile de serviciu?", le reproşează învăţătoarea părinţilor.
Când un părinte spune că deja au dat 200 de lei în 26 noiembrie şi susţine că nu este normal să dea 1.000 de lei că vine Moşul, învăţătoarea îi răspunde: "Bun, foarte bine, asta vă reprezintă!".
Învăţătoarea spune apoi că de 50 de lei pot fi cumpărate sticle cu băutură pentru paznici: "Cincizeci de lei de la Moş duceţi spre cele şapte sticle de băutură pentru bodyguarzi. Şapte ori şapte sunt 49. Ce am cerut, fratele meu, ce am cerut?. Foarte bine, şapte lei pentru bodyguard nu e nicio problemă. Un cadou pentru bodyguard este perfect la 10 lei. Dar ca să îi dai secretarei şcolii, bibliotecarei şi informaticii ...".
Înrebată de un părinte de ce trebuie să dea bani pentru bibliotecară şi pentru informatică, învăţătoarea îi răspunde: "Pentru că este în comunitate, doamnă".
Atunci când părinţii îi spun că nu pot da 500 de lei pentru cadouri, profesoara le răspunde: "Nu este problema mea! Pe mine nu mă încălzeşte, nu primesc onoruri, nu mă mută de la ţară, nu mi se întâmplă nimic. Copiii voştri însă o să fie, în schimb, nişte săraci în suflet! Pentru că i-am văzut cum doreau să se ducă să ofere".
Învăţătoarea le spune apoi că "următoarea mişcare este de Paşte" şi le recomandă să se gândească până atunci dacă doresc să se alinieze "unui sistem românesc, balcanic, de stat".
Aceasta a mai spus că, nici când avea "clasă de ţigani", nu avea aşa cadouri.
Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, declara pentru MEDIAFAX că instituţia ar putea analiza cazul învăţătoarei care a cerut părinţilor bani de cadouri, dar nu a primit deocamdată sesizări şi aşteaptă finalizarea anchetei inspectoratului şcolar.
Asztalos preciza că, dacă CNCD se va ocupa de acest caz, va fi analizată întreaga declaraţie a învăţătoarei sub aspectul unui posibil tratament diferenţiat al elevilor în funcţie de contribuţia părinţilor, şi nu doar afirmaţia acesteia că nici când avea "clasă de ţigani", nu primea aşa cadouri.
Dezvăluiri: Învățatoarea care a cerut bani de cadouri era disperată. Pierduse 70.000 de euro
Invatatoarea filmata in timp ce le cerea parintilor bani pentru diverse cadouri a intrat in insolventa in 2010, din cauza ca parintii si-au retras copiii de la after-school-ul privat pe care-l conducea.
Asa cum presa a relatat in ultimele zile, invatatoarea de la Scoala nr. 10 din Bucuresti, filmata in timp ce le pretindea parintilor mai multi bani pentru cadouri, se numeste Dana Blându. In paralel cu activitatea de invatatoare, Dana Blându se ocupa si cu un after-school. Firma prin care deruleaza aceasta activitate i-a adus o pierdere de aproape 30.000 de euro in 2012, dupa ce in 2011 profitul fusese nul, scrie wowbiz.ro.
Prima declarație a învățătoarei care a cerut bani pentru cadouri. Cine este Dana Blându
In 2010, o alta firma prin care Blandu derula afacerea after-school a intrat in insolventa, cu pierderi de aproape 40.000 de euro in anii 2008 si 2009. In 2010, in Buletinul procedurilor de insolventa, Blandu, in calitate de administrator al firmei, a dat o declaratie prin care explica intrarea in impas a afacerii: “Activitatea s-a bucurat de aprecierea clientilor (parinti şi copii)… Numarul de copii inscrisi a crescut pana la 80, în anul 2008. Dar, in anul 2008, an in care debitoarea a functionat si intr-o locatie favorabila in Baneasa, au aparut divergente intre coproprietarii imobilului inchiriat de debitoare, astfel incat, s-a impus gasirea altei locatii. Din acest motiv, la care se adauga criza financiara generala, parintii si-au retras copiii, astfel ca debitoarea a inregistrat pierderi din activitatea de baza. Incercarile de a redresa situatia financiara a debitoarei, prin mutarea in alte locatii, s-au soldat cu esec. Astfel ca, la incheierea anului scolar, asociatii debitoarei au hotarat deschiderea procedurii insolvenţei impotriva debitoarei. Administratorul statutar, dna Blandu Florina-Dana apreciaza ca nu sunt sanse de reorganizare a activitatii debitoarei”.