MENIU

DINEL STAICU, 5 ani de ÎNCHISOARE pentru luare de mită. Decizia, DEFINITIVĂ

Dinel Staicu recunoaşte că a dat mită

Dinel Staicu a primit o pedeapsă mărită, de 5 ani de închisoare, după ce şi-a recunoscut fapta. Decizia ICCJ este definitivă. Acesta fusese condamnat, în primă instanţă, la trei ani şi patru luni de închisoare.  

Dinel Staicu a primit o pedeapsă cu închisoarea majorată, de 5 ani de închisoare. Omul de afaceri a recunoscut că a dat 1 milion de euro mită, bani care ar fi ajuns la judecătoarea Veronica Cîrstoiu pentru a anula condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare primită de afacerist în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor.

La 4 aprilie 2011, Dinel Staicu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR).

Omul de afaceri, care îşi schimbase numele în Dinel Nuţu, a fost atunci de negăsit, astfel că instanţa de executare a pedepsei l-a dat în urmărire naţională pe vechiul nume. Noul nume al lui Dinel Staicu a devenit legal la 1 aprilie 2011, când omul de afaceri şi-a ridicat noua carte de identitate, însă autorităţile au fost informate de această schimbare în 6 aprilie 2011, după ce, la cererea jurnaliştilor, au fost solicitate informaţii de la Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date.

În 7 aprilie 2011, el a fost dat în urmărire internaţională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare. Dinel Staicu a fost prins în 19 aprilie 2011, în localitatea Mako din Ungaria, ulterior fiind adus în ţară şi încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Acesta a atacat decizia din 4 aprilie 2011 cu o contestaţie în anulare, iar un complet din care făceau parte judecătoarele Veronica Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu, de la Curtea de Apel Bucureşti, a decis, la 22 februarie 2012, încetarea procesului penal pornit împotriva lui Staicu, anularea mandatului de executare a pedepsei emis pe numele acestuia şi a dispus punerea de îndată în libertate a condamnatului, întrucât există autoritate de lucru judecat, în sensul că o altă instanţă s-a pronunţat pe acuzaţiile aduse acestuia.

Ulterior, Dinel Staicu, judecătoarea Veronica Cîrstoiu, fiul acestuia Florin Cergan, şi Ioana Carmen Popescu, fost director general la SC BDJ Craiova, au fost arestaţi pentru fapte de corupţie, respectiv dare şi luare de mită.