MENIU

Din peste 5 000 de topografi, doar 1 500 mai sunt autorizaţi de Ordinului Geodezilor din România

Atenţie la ştampilele de pe documentaţiile cadastrale! Pentru ca documentele să fie valabile, parafele trebuie să poarte însemnele Ordinului Geodezilor din România. Acesta recunoaşte de ieri doar 1500 de topografi din 5000 câţi activează în primării, agenţii imobiliare sau oficii cadastrale. Vor rămâne astfel autorizaţi doar cei cu studii în domeniu.

Legea 16 pe 2007 prevede ca atât scoaterea terenurilor din circuitul agricol cât şi cadastrul să fie efectuate doar de cei care au obţinut în prealabil o diplomă de studii superioare în domeniu. Până pe 20 martie, data la care a intrat legea în vigoare, numai la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitatea Imobiliară figurau 240 de topografi ce aveau specializări ca cele de balerini, preoţi sau artilerişti.

Reprezentanţii Ordinului Geodezilor din România spun că multe dintre litigiile privind dreptul de proprietate sunt generate de lipsa unei pregătiri speciale ale unor angajaţi. În aceste condiţii, unii proprietari se trezesc cu acte cadastrale întocmite greşit.

După intrarea în vigoare a noii legi, conducerea Ordinului Geodezilor din România speră că actele cadastrale vor fi mai bine făcute, fără greşeli.
Mai multe articole despre:
cadastru