MENIU

Din nou manuale unice pentru elevii români?!

Din nou manuale unice pentru elevii români?!

Manualele unice realizate la inițiativa Ministerului Educației au început să fie distribuite în școlile din țară.

Până acum, editura Didactică și Pedagogică a editat și tipărit cărțile de geografie și istorie. Pentru aceste discipline va exista o singură variantă pentru că autorii manuscriselor nu s-au înțeles cu reprezentanții editurii. 

Manualul de geografie a fost primul care a văzut tiparul. Există o singură variantă editată și tipărită la Monitorul Oficial pentru că ceilalți autori de manuscrise nu s-au înțeles la bani cu Editura Didactică și Pedagogică. Așadar, elevii vor învăța după un manual unic. 

Aceeași situație și în cazul manualului de istorie. Au fost depuse patru manuscrise, dar în școli va ajunge o singură variantă. Pentru toate celelalte materii există mai multe alternative, iar profesorii au la dispoziție șapte zile să își exprime preferințele. 

Pe platforma manuale.edu.ro, locul unde profesorii pot viziona cărțile în format electronic, au fost postate doar manualele de biologie și religie, însă conținutul este indisponibil momentan. 

24 de milioane de lei a primit Editura Didactică și Pedagogică pentru editarea și tipărirea manualelor din clasele a I-a, a II-a și a VI-a. Contractul a fost semnat în condițiile în care Judecătorii Curții Constituționale au decis că transformarea Editurii Pedagogice în Societate pe Acțiuni este neconstituțională. Ulterior, Guvernul Dăncilă a adoptat o ordonanță care îi permite editurii să intre în legalitate.

În plus, susțin specialiștii, la manualele unice există riscul de propagandă sau manipulare prin conținut pentru că nu există surse alternative de informare. Lucrurile pot fi evitate dacă profesorul de la clasă gândește critic și încurajează curiozitatea elevilor. Până în prezent au fost tipărite 148 mii de manuale de istorie și geografie, iar restul până la 159 mii vor fi traduse în limbile minorităților naționale. 

 

 

Mai multe articole despre:
manuale manuale alternative manuale unice