Dimineața sau după-amiaza: la ce oră din zi este cel mai bine să te vaccinezi?
Vaccinarea încă de la primele ore ale dimineții ar putea aduce o serie de avantaje, sugerează un studiu de la Universitatea din Geneva. Dar în acest context al campaniei de vaccinare anti-COVID-19, descoperirile recente pun sub semnul întrebării această presupunere.
În timp ce unii oameni sunt mai eficienți dimineața, iar alții seara, la fel și vaccinurile. Asta afirmă două studii, publicate la câteva luni distanță. Pe măsură ce campania de vaccinare anti-COVID-19 continuă pe fondul epidemilor de iarnă, mai mulți oameni de știință au căutat să afle dacă este mai bine ca oamenii să fie vaccinați dimineața sau după-amiaza.
Potrivit unui studiu elvețian, vaccinarea dimineața ar avea mai multe beneficii
Potrivit unui prim studiu publicat în revista științifică Nature Immunology pe 18 octombrie, cercetătorii au descoperit că funcționarea sistemului imunitar diferă în funcție de momentul zilei. Corpul nostru ar dezvolta astfel de două ori mai mulți anticorpi dimineața și ar fi mai puternic la trezire când este atacat, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Geneva din Elveția și de la Universitatea Ludwigs-Maximilians din Munchen. în Germania, prin urmare, ar fi mai bine să faceți vaccinul dimineața, decât după-amiaza.
De ce sistemul imunitar este reglat în acest fel? Potrivit lui Christoph Scheiermann, profesor la Universitatea din Geneva, este vorba de ritmul nostru circadian, care este definit ca ceasul intern al corpului uman și care controlează diferitele faze ale somnului sau variațiile tensiunii arteriale, ceea ce permite sistemului nostru imunitar să asigure un răspuns mai bun dimineața.
Citește continuarea pe tabu.ro.