DIICOT: Truică a investit banii din creditele frauduloase în case și ambarcațiuni de lux
Banii din creditele luate fraudulos de la BRD de omul de afaceri Remus Truică au fost investiți în imobile și ambarcațiuni de lux, a declarat, marți, Giorgiana Hosu, procuror șef adjunct al DIICOT.
Potrivit acesteia, Remus Truică a inițiat un grup infracțional organizat care a avut ca scop obținerea de credite de la BRD cu documente de evaluare false.
Din acest grup au făcut parte persoane cu funcții de conducere de la BRD, din Comitetul de credit al băncii, notari, evaluatori, oameni de afaceri.
Hosu a explicat că această grupare a luat în total 17 credite de la BRD, toate neperformante și nerambursate până în prezent.
Dintre acestea, 15 credite l-au avut ca beneficiar pe Remus Truică, acesta folosindu-se de persoane interpuse.
"O parte din aceste credite au fost investite în imobile și ambarcațiuni de lux. Prejudiciul total cauzat patrimoniului BRD se ridică la 43,5 milioane euro. Conducerea BRD a pus la dispoziția procurorilor toată documentația necesară, banca făcând plângere penală", a mai spus Giorgiana Hosu.
Ca mod de operare, Hosu a precizat că atât solicitarea, cât și verificarea condițiilor de acordare a creditelor se realizau într-un timp extrem de scurt, de o zi sau două, iar imobilele oferite ca garanții erau mult supraevaluate.
De exemplu, un teren de câteva zeci de mii de euro ajungea să fie evaluat la milioane de euro.
Remus Truică a fost chemat marți la sediul DIICOT pentru a i se aduce la cunoștință faptul că este urmărit penal, sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, instigare la înșelăciune, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani.
Procurorii au pus sechestru asigurător pe averea lui Truică — conturi bancare, terenuri și imobile, inclusiv casa din Snagov—, până la concurența sumei de 35 milioane euro, prejudiciul reținut în sarcina acestuia.
Săptămâna trecută, procurorii i-au pus sub acuzare pe Adrian Sârbu și Sorin Roșca Stănescu, pentru înșelăciune și spălare de bani, după ce au luat credite de la o sucursală a BRD fără a mai înapoia banii.
Prejudiciul reținut în sarcina lui Adrian Sârbu este de 4 milioane de dolari iar în cazul lui Sorin Roșca Stănescu prejudiciul este de 3 milioane de euro.
Tot în acest dosar apare și numele Elenei Udrea, în legătură cu un credit de 3 milioane euro luat de la BRD, însă cauza a fost declinată la DNA.