MENIU

DIICOT trimite procurori în Israel pentru investigații în dosarul Black Cube

Sefa DNA

Conducerea Direcției de Investigare a Infracționalității de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a decis să trimită doi procurori în Israel pentru a continua investigația în dosarul Black Cube, în care se anchetează spionarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, de către angajați ai aceste companii israeliene, potrivit Realitatea TV.

În acest dosar, Tribunalul București a admis pe 8 august cererea DIICOT de emitere a unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Yossi Barkshtein, al treilea israelian de la firma Black Cube implicat.

Yossi Barkshtein a reușit să părăsească teritoriul României imediat după ce procurorii DIICOT i-au reținut pe ceilalți doi angajați de la Black Cube — Ron Weiner și David Geclowicz.

Cei doi cetăţeni israelieni acuzaţi că au spionat-o pe şefa DNA au ieşit din închisoare, în data de 22 iulie, după ce judecătorii de la ÎCCJ au respins o nouă cerere de prelungire a arestului. Cei doi angajaţi ai firmei Black Cube au fost plasaţi în arest la domiciliu.

Ron Weiner şi David Geclowicz, cei doi israelieni reţinuţi la Bucureşti, ar fi încercat să strângă informaţii care să o compromită pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"Mail-urile mele şi ale familiei nu au fost sparte. Din verificările pe care le-am făcut nici măcar nu s-a încercat acest lucru. Au fost doar telefoane care au fost date în mod repetat şi insistent familiei şi prietenilor apropiaţi. Este o anchetă în derulare la DIICOT. Sper să afle cât mai repede şi cât mai complet adevărul. Cu siguranţă sunt implicate persoane pe care noi le-am investigat sau persoane care susţin persoanele pe care noi le-am investigat", spunea, recent, șefa DNA.

Potrivit DIICOT, Ron Weiner este suspectat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

Pe David Geclowicz, procurorii îl suspectează de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

Mai multe articole despre:
DIICOT black cube laura codruta kovesii