MENIU

DIICOT a reținut 21 de persoane în dosarul de trafic de migranți din Arad. Ce taxă plăteau oamenii ca să ajungă în Europa de Vest

DIICOT Arad a reținut 21 de suspecți într-un dosar de migranți. Foto/Poliția

Un număr de 21 de persoane au fost reținute de procurorii DIICOT Arad. Suspecţii ar fi racolat peste 250 de migranţi pe care îi adăposteau la Timișoara, Arad şi Oradea, iar apoi le organizau trecerea ilegală a frontierei, pentru a ajunge în ţări din vestul Europei. Migranţii plăteau sume între 2.000 şi 3.000 de euro.

„Din probatoriul administrat în cauză a reieşit faptul că inculpaţii, cetăţeni români şi străini provenind din Siria, Afganistan, Bangladesh, Filipine, Nepal, Egipt, Turcia, Belarus, Italia şi Austria, au iniţiat şi constituit o grupare infracţională cu o structură de tip piramidal având ca scop traficul de migranţi. Astfel, în perioada martie 2023 - ianuarie 2024 inculpaţii, sub coordonarea a patru dintre ei cu rol de lideri (cetăţeni străini provenind din Afganistan, Siria, Austria şi Bangladesh), au racolat peste 250 de migranţi, în principal, din Bucureşti şi Timişoara, din rândul celor care deţineau permise de şedere şi vize de muncă pe care ulterior i-au adăpostit  în diferite locaţii din municipiile Timişoara, Arad şi Oradea, până în momentul în care era organizată trecerea, în mod ilegal, peste frontiera de stat a României, cu destinaţia finală Europa de Vest”, a transmis, marţi, DIICOT.
 
În urma cercetărilor s-a stabilit că o parte dintre migranţi au fost ascunşi în vagoanele de marfă ale unor trenuri internaţionale cu plecare din staţiile situate la graniţa de vest a ţării.
 
În funcţie de numărul de zile în care li se asigura cazarea şi hrana, aceştia au plătit sume cuprinse între 2.000 şi 3.000 euro, inculpaţii împărţind banii între ei proporţional cu activitatea infracţională comisă (racolare, îndrumare, călăuzire, transport şi adăpostire).
 
Potrivit sursei citate, în mai multe ocazii unul dintre inculpați s-a prezentat autorităților române sub o altă identitate decât cea reală şi a folosit documente false.
 
În urma celor 35 de percheziţii domiciliare făcute luni, au fost descoperite şi ridicate sumele de 22.485 euro şi  26.809 lei, 40 de telefoane cu cartele SIM, un ceas, 250 de paşapoarte străine şi permise de şedere, 2 laptopuri, stick-uri de memorie,  înscrisuri cu valoare probatorie, precum şi alte mijloace de probă. Totodată, s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra a 6 autoturisme.
 
Pe parcursul acţiunii au fost depistaţi şi 8 migranţi.
 
Marţi, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Arad cu propunerile de arestare preventivă a 9 inculpaţi şi arest la domiciliu pentru alţi 12. 
 
Faţă de 3 inculpaţi care se sustrag urmăririi penale, procurorii DIICOT Biroul Teritorial Arad au solicitat arestare preventivă în lipsă.