MENIU

Diferența crucială dintre bărbați și femei! Specialiștii spun că totul începe de la creier

Creier uman

Un studiu neurologic atestă că creierul unei femei îmbătrânește mai greu decât creierul unui bărbat. E un prim pas în descoperirea a ceea ce ne face oameni și ce a dus la evoluția noastră, cu un creier mai mare decât celelalte mamifere de dimensiuni similare. Cercetările de până acum au venit cu o explicație privind diferențele de dimensiune între genuri. 

Cercetătorii cred că declinul cognitiv este mai lent în cazul femeilor decât al bărbaţilor din cauză că creierul femeii se maturizează mai greu decât al bărbatului. Se pare că este vorba despre biochimia creierului care diferă la om în funcție de sex.

Astfel, dacă ești femeie, creierul tău va fi, din punctul de vedere al metabolismului, mai tânăr cu trei ani decât cel al unui bărbat de aceeași vârstă cu tine. Aceasta este concluzia unui studiu realizat în cadrul Universității Școala de Medicină din St. Louis (din Washington).

Cum te ajută acest lucru, dacă ești femeie? Cercetătorii cred că un creier mai tânăr ajută femeile să îşi păstreze abilităţile cognitive, cum ar fi cea de învăţare, verbală sau numerică.

În studiul realizat au fost incluse femei şi bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 20 şi 82 de ani. Astfel, cercetătorii au descoperit că creierul femeilor este în medie cu trei ani mai tânăr decât bărbaţilor de aceeaşi vârstă.

Creierul unui bărbat se maturizează mai repede

Unul dintre procesele care influențează intens metabolismul uman este glicoliza, care începe să scadă pe măsură ce înaintezi în vârstă. Însă, s-a demnonstrat că acesta variază în funcție de sex. Astfel, metabolismul femeilor tinde să facă față mai bine în lupta cu timpul decât cel al bărbaților.

În acest sens, medicii Manu Goyal, Marcus Raichle și Edith L. Wolff au analizat fluxul de oxigen și de glucoză din creierele a 205 persoane de diverite vârste, dintre care 84 au fost bărbați.

„Nu creierul bărbaților are o vârstă mai înaintată – ei încep să se maturizeze cu aproximativ trei ani mai repede decât femeile, iar procesul persistă pe tot parcursul vieții. Cred că din acest motiv femeile nu au parte de un declin cognitiv odată cu vârsta, deoarece creierul lor este, efectiv, mai tânăr. Lucrăm la un studiu prin care să demonstrăm asta", a declarat Goyal, care este și profesor asistent de neurologie și de neuroștiințe.

Mai multe articole despre:
creier diferente dintre barbati si femei