MENIU

Dictatorul de la Kremlin împlinește 70 de ani - Decăderea lui Vladimir Putin în ultimele două decenii - VIDEO

Vladimir Putin / Foto: Profi Media

Vladimir Putin împlinește astăzi 70 de ani și se află într-un moment de cumpănă al vieții sale. De 18 ani este președintele Rusiei, cu 4 mandate la activ. Iar de aproape opt luni, armata sa este umilită dramatic în Ucraina, unde a crezut că poate învinge în doar câteva zile, iar sancțiunile occidentale încep să lase urme în viața rușilor. Care este povestea tumultuoasă de viață a dictatorului de la Kremlin.

Vladimir Putin este la ceas aniversar, vineri, 7 octombrie. Împlinește 70 de ani. Este de aproape 20 de ani implicat în conducerea Rusiei, când președinte, când premier. Are deja patru mandate la activ în fruntea Rusiei. Ultimul său mandat, din 2018, se va încheia abia în 2036, după ce Putin și-a permis să modifice Constituția. De-a lungul vieții sale, deși a studiat Dreptul, dictatorul și-a făcut propria lege și s-a ghidat după propriile reguli, relatează Realitatea PLUS.

Nostalgia Imperiului Rus l-a făcut să invadeze Georgia în 2008, apoi Crimeea în 2014, finalizată cu anexarea ilegală a peninsulei, apoi invadarea la scară largă a Ucrainei la începutul acestui an. Putin nu a ezitat să intervină în forță pentru oprirea atentatelor petrecute în primii săi ani la Kremlin. Atentatul din teatrul Dubrovka s-a terminat cu moartea a peste 100 de oameni, uciși de gazele otrăvitoare împotriva teroriștilor ceceni, milcare autorizată de Putin, a urmat apoi masacrul de la Beslan, din septembrie 2004.

Născut în 1952 în Leningrad, Vladimir Putin a fost, după propria descriere, un huligan în copilărie care a practicat artele marțiale la școală pentru a-și afirma poziția în gașcă.

La 12 ani a început să practice mai întâi sambo, o artă marțială rusă, și apoi judo. Era hotărât și disciplinat. La 18 ani avea centura neagră la judo și un loc trei în competiția națională de juniori.

Viitorul lider al Rusiei și-a arătat frecvent apucăturile violente pe străzile orașului său natal.

Bătăile din copilărie au ajuns să-i definească viața: „Fie că am dreptate sau nu, trebuia să fiu puternic. Trebuia să pot răspunde”, a spus el în 2012, la începutul celui de-al treilea mandat, relatează Realitatea PLUS.

Putin a studiat dreptul la Universitatea de Stat din Leningrad, iar în timpul liber îi plăcea să îi citească pe părinții comunismului: Marx, Engels și Lenin. A intrat în KGB unde a ajuns ofițer de informații externe.

A lucrat timp de 15 ani pentru KGB, inclusiv 6 ani în Germania de Est. Pe măsură ce blocul comunist se prăbușea, în 1990 s-a retras din serviciul activ al KGB cu gradul de locotenent-colonel și s-a întors în Rusia unde a devenit prorector al Universității de Stat din Sankt Petersburg. În scurt timp a intrat în politică unde și-a asigurat poziția de consilier pentru noul primar reformist al orașului Sankt Petersburg.

În 1996, Putin s-a mutat la Moscova, unde s-a alăturat personalului prezidențial. S-a apropiat tot mai mult de administratorii Kremlinului, iar în 1998, președintele Boris Elțin l-a numit pe Putin director al Serviciului Federal de Securitate, fostul KGB. Ulterior a devenit și secretar al Consiliului de Securitate. Elțin l-a plăcut atât de mult pe Putin încât l-a numit prim-ministru în 1999, iar la sfârșitul anului l-a pus președinte interimar.

Putin a câștigat cu ușurință alegerile din 2000 și de atunci conduce Rusia cu o mână de fier.

Vladimir Putin a fost deschis la relații cu Occidentul, însă doar în propriul său interes. Din 2004 de când NATO și Uniunea Europeană s-au extins tot mai mult în Estul Europei, Putin a devenit tot mai furios și a început să creadă că Occidentul vrea să izoleze și să înjosească Rusia.

De atunci, regimul său a început să se afilieze tot mai mult cu țările antioccidentale: Iran, Coreea de Nord, China, Venezuela, Siria și Cuba.

Relația cu Germania a fost una „specială” în această perioadă. Ultimul cancelar care a avut relații „cordiale” cu Putin a fost Angela Merkel.

„Situaţia din Ucraina îmi dă bătăi de cap. Bineînţeles că mi-am închipuit altfel perioada de după încheierea mandatului. Data de 24 februarie este pur şi simplu o ruptură. Războiul de agresiune al Rusiei este o invazie brutală, care încalcă dreptul internaţional, pentru care nu există nicio scuză", afirma Angela Merkel în iunie acest an, relatează Deutsche Welle. Angela Merkel a fost cancelar timp de 16 ani, mandat încheiat în octombrie 2021.  

Pentru că nu-i mai permitea Constituția și un al treilea mandat, a fost înlocuit de Medvedev din 2008 până în 2012. A candidat din nou și a rămas la putere până astăzi. Al patrulea mandat l-a câștigat în 2018, iar doi ani mai târziu și-a permis să modifice constituția după bunul plac. S-a numit singur președinte pe viață. Referendumul a fost câștigat cu 78% din voturi, reamintește Realitatea PLUS.

Când pandemia SARS-COV-2 a lovit tot globul, Putin a intrat într-o izolare neobișnuită. Oricine avea să-l întâlnească era izolat timp de două săptămâni sub pază și apoi trebuia să treacă printr-un coridor scăldat în lumină ultravioletă.

Putin a amenințat Occidentul cu arma nucleară prima dată în 2014 după anexarea Crimeei. Rusia amenința cu război în cazul în care Statele Unite și NATO ar fi intervenit pentru Ucraina.

La 24 februarie 2022, Putin declanșează război Ucrainei.

Ceea ce se credea a fi o agresiune pentru capturarea definitivă a regiunilor Donețk și Lugansk din estul țării s-a transformat într-un război de uzură, în care Rusia a atacat nu numai infrastructura militară a Ucrainei, ci și zone civile din orașe - spitale, școli și clădiri rezidențiale. 

Economia Federației Ruse era în plin picaj, iar Putin a primit sarcina de încerca să îi ajute pe locuitorii orașului să se descurce, schimbând petrol și metal în valoare de 100 de milioane de dolari pe alimente, însă nimeni nu a primit mâncare, pentru că Putin și prietenii săi au băgat banii în buzunar.