DEZVĂLUIT. Cum își înșeală TAXIMETRIȘTII clienții: Ne mai uităm şi la om, dar pe toţi îi păcălim
În goana după bani, taximetriştii din Constanţa ar face orice: de la a sta „la japcă“, parcaţi în locuri neregulamentare până la folosirea aşa numitelor „maimuţe“. Cazurile de înşelăciune prin această metodă sunt la ordinea zilei. Metodele prin care eşti stors de bani, la prima vedere în mod legal, sunt povestite de un taximetrist, pentru cugetliber.ro.
Taximetriştii spun că pentru a-şi putea permite să trăiască decent trebuie să înveţe, de la colegii mai „experimentaţi”, cum se încalcă legea. Plata lor se face în funcţie de numărul de comenzi pe care le au în decurs de o lună, iar sumele de bani sunt mici. Din această cauză, tot mai mulţi taximetrişti aleg să-şi monteze aşa numitele „maimuţe”, care sunt înşelătorii pure pentru clienţi. „Maimuţele” sunt dispozitive electronice care se cuplează în mod artizanal la instalaţia electrică a aparatului de taxat. Astfel, pentru o cursă pentru care nu se parcurg decât, să zicem, cinci kilometri, clientul poate scoate din buzunare şi 20 lei - asta în cazul în care aleg să fie… rezonabili. Lucrurile nu merg bine întotdeauna pentru taximetrişti. Iată când le merge „treaba” şi cum acţionează.
50 de bani pe apăsarea de buton
„Maimuţele” sunt aparate improvizate, care sunt acţionate de şoferi şi, prin impulsuri electrice, se măreşte artificial suma pe care o afişează aparatul de taxat. O idee simplă, prin care clientului îi este încărcată substanţial „nota de plată”, scrie cugetliber.ro.
„Ideea e foarte simplă. Faci rost de o «maimuţă», care este foarte uşor de găsit, o montezi şi începi să îţi faci treaba. Există multe locuri în care poţi pune butonul, iar clientul nu îşi dă seama. De exemplu, poţi bune butonul, care este foarte mic, pe schimbător, iar în momentul în care schimbi viteza îl mai apeşi. Mulţi îl folosesc la semnalizare, însă aici e de discutat, pentru că dacă foloseşti semnalizarea prea des îşi dă clientul seama, pentru că suma este umflată prea tare. Apoi îl mai poţi pune la faruri, şi îl poţi acţiona oscilând între far şi poziţie. La fel, clientul nu se prinde, nu are cum. Mai nou au apărut şi cele cu telecomandă, iar şoferul normal că ţine telecomanda ascunsă, în buzunar de obicei, şi mai apasă butonul din când în când. La un impuls, adică o apăsare de buton, iei cam 30-50 de bani”, povesteşte taximetristul, al cărui nume nu îl vom publica din motive lesne de înţeles.
O sută de lei pentru şapte kilometri
În teorie, clienţii care au fost înşelaţi se pot adresa mai multor instituţii abilitate: poliţie, protecţia consumatorului. În practică, însă, în momentul în care ai făcut acest lucru, autorităţile îl vor chema pe taximetristul respectiv care, bineînţeles, va scăpa de „maimuţă”.
„Majoritatea ştie cum stau lucrurile, aşa că umflă preţurile mai subtil. Au fost şi cazuri în care au abuzat. Era un coleg care, la un moment dat, avea «maimuţa» pusă la pedale. Nu era obişnuit şi când a luat un client, pentru că a tot folosit pedalele, a apăsat butonul în continuu şi pentru o cursă de şapte kilometri i-a luat omului o sută de lei. Normal că a încercat să se scuze, că e aparatul stricat, aşa că i-a cerut doar zece lei. Dar de obicei taximetriştii ştiu cum stau lucrurile şi cui pot să ceară. Acum e o perioadă liniştită, a trecut vara, când a fost bum-ul cel mare, cu turiştii, cărora le ceream şi 50 lei pentru doi kilometri. Te mai uiţi şi la om, dar de obicei cam toţi clienţii sunt păcăliţi, chiar şi cu câţiva lei”, conchide taximetristul.