Un fost șef SPP, despre fosta conducere a SRI: Serviciul a făcut presiuni pentru numirea lui Oprea
Dezvăluiri incendiare în comisia parlamentară care anchetează alegerile prezidențiale din 2009. Dumitru Iliescu, fost șef al Serviciului de Protecție și Pază, a spus, printre altele, că s-au făcut presiuni pentru numirea lui Oprea la Ministerul de Interne și că unii magistrați au fost numiți la ordinele SRI-ului.
”A venit o informație că Ministerul de Interne se încearcă să se treacă la PDL; conducerea PSD nu a acceptat și, după negocieri intense, a obținut conducerea ministerului. Ulterior, cei din conducerea SRI au făcut presiuni asupra unor membri PSD pentru ca la conducerea acestui minister sa fie numit Oprea și așa s-a și întâmplat”, a afirmat Iliescu.
Fostul șef al SPP a mai menționat că atunci când se intenționa propunerea lui George Maior ca director al SRI a avut o discutie cu acesta.
”Am fost apelat de domnia sa. L-am primit la mine și l-am invitat și pe Gelu Marin, adjunctul SRI”, a declarat Dumitru Iliescu, precizând că i-a făcut lui George Maior câteva recomandări.
Prima recomandare a fost să nu lase în subordinea lui Florian Coldea structurile care ar fi trebuit să se afle în subordinea directorului SRI.
”Aflasem că domnul Coldea începuse să deruleze dincolo de limitele normale acțiuni în zona politicului; i-am recomandat lui Maior ca toate structurile care trebuiau să fie în subordindea directorului SRI să fie trecute în subordinea domniei ale când preia SRI, să nu le lase în subordinea lui Coldea, pentru că prognozam că se vor întâmpla asemenea evenimente”, a mărturisit Iliescu.
A doua recomandare, menționează Iliescu, a fost ca directorul SRI să pună la dispoziția președintelui României toate informațiile necesare ca el să-și poată exercita atribuțiile, ”așa cum este normal”, dar să nu treacă ”cu bagaje cu tot pe vaporul domnului Băsescu”. ”Din păcate, Maior a făcut exact invers”, a mai afirmat Iliescu.
”SRI s-au implicat prin crearea unui portofoliu de persoane pe care să le promovze în funcții de conducere la nivelul formațiunilor politice, prin impunerea unor lider la nivel central și local și, de aemenea, prin controlul asupra unor autorități publice. Membrii Guvernului - unii numiți la propunerea SRI; pentru cei care nu trebuiau să ajungă în Guvern se făceau imediat mape profesionale”, a mai afirmat Iliescu.
S-a încercat și un control asupra judecătorilor CCR, a declarat acesta.
”S-au derulat acțiuni pentru fidelizarea unor conducători ai unor instituții publice de la nivel local - primarii cei mai importanți, pentru că aveau un rol deosebit în organizarea alegerilor. O altă acțiune a fost crearea unui portofoliu de magistrați - procurori și judecători - care să răspundă pozitiv la solicitările SRI. În aceste dosare erau magistrați - ofițeri acoperiți ai SRI. Când a apărut legea prin care li se interzicea să mai facă parte din SRI, au fost trecuți în rezervă”, a dezvăluit Dumitru Iliescu.
Iliescu: SRI, portofoliu cu magistrați. Cei incomozi, eliminați din jocul politic. Dintre ceilalți s-au făcut numiri la BEC și la secțiile de votare
Pentru ce a fost necesar acest portofoliu? ”Pentru a-i scoate din jocul politic pe cei care erau incomozi. Când o persoană era incomodă, SRI construia dosarul. Erau făcute interceptări și de multe ori transcriptul lor era realizat după mixaje, iar după aceea dispăreau originalele. Nu toți magistrații erau în această situație. Circuitul unui dosar construit de SRI - înregistrări, transcriptul după montaje era inaintat procurorului din portofoliul pe care-l aveau deja, cu soluția pentru ordonanță, și se indica și instanța căreia să-i fie înaintat dosarul cu soluția în dosar”, a precizat fostul șef al SPP.
Din acest porofoliu, susține el, au fost numiți și o parte dintre judecătorii Biroului Electoral Central, precum și unii șefi ai unor secții de votare și chiar membri ai secțiilor de votare.
”Acestea s-au derulat pentru a avea control asupra fluxurilor financiare ale instituțiilor bancare cu scopul final de a controla comisioanele. Finanțarea campaniei din 2009, dar și a altor campanii, s-a făcut și datorită controlului acestor fluxuri financiare”, a mai afirmat Dumitru Iliescu.
Un alt obiectiv al SRI a fost controlul asupra mass-media, susține acesta. ”Prin acoperiții pe care-i aveau în mass-media se venea cu acuze foarte grave asupra celui care era cercetat”, a declarat Iliescu, în Comisie.