Realitatea.net
MENIU

Dezvăluirile preotului care a ascuns de Securitate "Jurnalul Fericirii" al lui Steinhardt

Preotul Mihail Milea, fondatorul Fundaţiei Sfîntul Sava de la Buzău a povestit cum a reuşit să păstreze în taină, vreme de 7 ani, "Jurnalul fericirii" de  Nicolae Steinhardt.

Condamnat politic, monahul Nicolae Steinhardt avea origini evreieşti. Scriitor şi publicist, el s-a convertit la creştinism în timp ce se afla în închisoarea de la Jilava, unde ajunsese pentru că a refuzat să depună mărturie la Securitate împotriva lui Constantin Noica.

În timpul detenţiei,  Nicolae Steinhardt a scris "Jurnalul fericirii", operă unică în literatura română, volum care împleteşte texte literare cu accente filozofice şi consideraţii asupra unor teme de meditaţie. Lucrarea i-a fost confiscată de Securitate în 1972, scrie sansabuzoiana.ro.

În ceea ce priveşte soarta manuscrisului ajuns la preotul buzoian, părintele Mihail Milea a povestit că l-a păstrat în casa părintească, după care l-a predat Uniunii Scriitorilor imediat după decembrie 1989. "O carte atît de minunată, şi în care prezenta şi viaţa politică de atunci, i-a fost confiscată de securitate.

Avea o memorie fantastică, Nicolae Steinhardt cunoaştea 6 limbi străine, el din memorie a mai scris o dată Jurnalul Fericirii. După aceea el l-a tipărit la maşina de scris care era atunci în mod clandestin, şi un exemplar îl păstrase în peretele mănăstirii Rohia, un exemplar îl dăduse la Europa Liberă şi apoi mi-a încredinţat şi mie unul, pe care l-am păstrat 7 ani, ascuns în casa părintească, fără să ştie absolut nimeni.

Şi după cei 7 ani, l-am deshumat exact după decembrie 89, şi l-am  predat la poetul Ioan Alexandru şi Mihai Rădulescu, amîndoi membri la Uniunea Scriitorilor, cu această dorinţă, să îl publice, că ei aveau alte posibilităţi, cunoştinţe", spune părintele Milea.