Dezvăluiri uluitoare: Șeful Poliției Mizil media conflictele dintre traficanți și fetele exploatate
Șeful Poliției Mizil, Marius Rotaru, încerca să medieze conflictele dintre membrii grupului de traficanți de persoane și cei care formulau plângeri penale, în sensul că plângerile, reclamațiile sau sesizările nu erau înregistrate sau înaintate către alte organe competente în soluționarea lor, se arată în motivarea deciziei Tribunalului Prahova, care a dispus arestarea a patru inculpați în acest dosar.
Potrivit documentului, unul dintre suspecții din dosar, persoană care sprijinea grupul infracțional în scopul exploatării sexuale a tinerelor minore, a declarat că Marius Rotaru încerca de fiecare dată să evite tragerea la răspundere penală a celor vizați de plângeri, găsind o cale amiabilă de stingere a conflictelor ivite între membrii grupului infracțional și persoanele care îi reclamau la Poliție, scrie Agerpres.
Această situație reiese atât din declarațiile martorilor și ale persoanelor vătămate, cât și din procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice și ambientale efectuate în cauză.
Două dintre persoanele arestate alături de Marius Rotaru, respectiv Eduard-Florian Baicu și Leontin-Florian Călin, au relatat în fața instanței că au fost chemați la Poliție în legătură cu relațiile pe care le-au avut cu minorele, dar nu li s-au luat declarații niciodată, aceștia menționând că "după ce a stat de vorbă cu domnul R., acesta le-a dat drumul acasă", se precizează în motivarea Tribunalului Prahova.
Pe de altă parte, avocatul lui Marius Rotaru a susținut în fața instanței că printre martorii audiați în cauză au fost și colegi de serviciu ai lui Marius Rotaru care au arătat că acesta nu se face vinovat de acuzațiile care i se aduc.
"Din analiza declarațiilor martorilor audiați în cauză, colegi de serviciu ai inculpaților, se confirmă susținerile inculpatului, în sensul că nu se face vinovat de comiterea faptelor pentru care este cercetat, mare parte din acele solicitări nu erau în sfera poliției", se arată în documentul citat.
Șeful Poliției orașului prahovean Mizil, Marius Rotaru, a fost arestat preventiv, joi după-amiază, alături de alte trei persoane, în dosarul de trafic de minori și trafic de persoane în care cei patru inculpați au fost reținuți de procurorii DIICOT Ploiești după mai multe ore de audieri.
Magistrații Tribunalului Prahova au admis propunerea procurorilor și au dispus emiterea de mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Marius Rotaru și al altor trei persoane, decizia nefiind definitivă.
Șeful Poliției Mizil, Marius Rotaru, dar și inculpații Eduard-Florian Baicu, Leontin-Florian Călin și Cornelia Chirbea au fost reținuți pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori, trafic de persoane, furt calificat, viol, favorizarea făptuitorului și folosire abuzivă a funcției în scop sexual.
"În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu luna decembrie 2015 și până în prezent, inculpații Baicu Eduard-Florian, Călin Leontin-Florian, Chirbea Cornelia și suspecții C. N. F., R. M.-M. și C. S. au inițiat și constituit un grup infracțional organizat având ca scop săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori și trafic de persoane, constând în recrutarea, transportarea și adăpostirea în scopul exploatării sexuale, de cele mai multe ori prin exercitarea de acte de violență. S-a reținut că inculpații au constrâns persoanele vătămate care erau recrutate în special de pe raza județelor Prahova și Buzău să întrețină zilnic acte sexuale la stradă cu diverse persoane care tranzitau zona", se precizează într-un comunicat DIICOT.
Potrivit documentului, există suspiciunea rezonabilă că Marius Rotaru, în calitate de șef al Poliției Mizil, i-a favorizat pe membrii grupului infracțional prin lipsa acțiunii conferite de atribuțiile de serviciu și nesesizarea organelor competente.
"De asemenea, s-a reținut că inculpatul Rotaru Marius a pretins favoruri sexuale din partea mai multor persoane exploatate de către membrii grupului infracțional organizat în scopul de a îndeplini un act care intra în atribuțiile sale de serviciu, respectiv acela de a da curs plângerilor formulate de către aceste persoane", se mai arată în comunicat.
Surse din cadrul Poliției au declarat că Marius Rotaru a fost suspendat din funcție, ca urmare a anchetei în cadrul căreia a fost pus sub urmărire penală.