MENIU

Dezvăluiri incredibile de la Mineriadă. Poveștile victimelor violențelor din Piața Universității

Punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu de astăzi în dosarul Mineriada a readus în discuție poveștile tragice despre evenimentele din 1990, din Piața Universității. Invitații lui Rareș Bogdan la emisiunea Jocuri de Putere, victime ale Mineriadei, și-au reamintit momentele de groază prin care au trecut.  

Aceștia susțin că evenimentele din 1990 au fost unele coordonate, menite să dezinformeze cetățenii României.

Liviu Petrina, Costin Georgescu și Sorin Roșca Stănescu, victime ale violențelor din Piața Universității, anul 1990, au povestit prin ce momente tragice au trecut.

Liviu Petrina a explicat că minerii sunt și ei victime ale manipulării și dezinformării, fiind atrași prin înșelăciune în București:

Eram secretar general la PNȚCD. Trebuie să spunem care au fost obiectivele Pieței Universității. Obiectivele erau o desprindere totală a țării de comunism, se cerea libertate de expresie în sensul de a se înființa o televiziune independentă, se cerea aflarea adevărului despre revoluție, evenimentele din campaniile electorale și mineriadele vechi și epurarea Guvernului, a justiției, a poliției.

Și atunci, reacția la Piața Universității trebuie înțeleasă ca o acțiune de distrugere completă a opoziției din România, după ce la alegeri fusese îngenuncheată. Era o stiuație dezastruasă pentru reintroducerea democrației în România. Ion Iliescu reușise să atragă de partea sa serviciile secrete și pe toți cei care aveau interese să se perpetueze societatea comunistă, bazată pe hoție.

Comunismul se bazează pe ură. În timp ce creștinismul vine cu iubirea, comunismul a venit cu ura. Și după revoluție, toate relele comunismului au fost preluate de Iliescu. Folosirea unor forțe ușor de manipulat, batjocorite, pentru că minerii au fost batjocoriți, sunt victime ale manipulării, ca și noi, fiind aduși prin înșelare bieții mineri la București. Iliescu îi cerea șeful statului major să trimită patru tanchete la Universitate, în seara de 13 iunie, ca să elibereze piața de legionarii care au ridicat steaguri verzi.

Totodată, Costin Georgescu, fost șef SRI, susține că în 1990 a fost vorba de o intervenție a unor forțe externe:

În 1990, s-a întâmplat o pată neagră în istoria României, din cauza căreia am suferit aproape 26 de ani și din cauza căreia vom suferi mult timp. Acum e un moment în care această pată se încearcă să fie ștearsă. Atunci a fost o intevenție externă, cum a fost în 1989. În iunie, în timpul mineriadei, se găseau 2.000 de sovietici în țară. Și cred că au fost amestecați direct și indirect în acele evenimente. La sfârșitul anului 1989, în biroul generalului Militaru, agent recunoscut al serviciului militar al Uniunii Sovietice, se găsea ambasadorul sovietic și se uitau pe geam cum erau arestați cei patru adjuncți ai securității.

Ambasada sovietică a acționat fără jenă pe teritoriul României atunci. Cred că acționau mai delicat, subtil. A fost o perioadă pentru care vom plăti mult timp.

Pe 13 iunie eram în piață și la un moment dat autobuzele pe care le pusese poliția la intersecții să oprească mișcările au luat foc concomitent. E clar că nu a fost mâna demonstranților. Elementele sunt destule, dar multe au fost distruse, multe nu s-au scris pentru că s-au dat ordine verbale.

Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a explicat care a fost planul și cum s-a desfășurat acesta, în vederea dezinformării și manipulării opiniei publice:

În ziua de 11 iunie a fost emis un ordin de arestare la frontiera României a lui Sorin Roșca Stănescu, Stelian Tănase, Ana Blandiana, Doina Cornea. Deci, înainte să se producă orice act de violență în Piața Universității. Am fost sunat noaptea și cemat în 13 iunie de greviștii foamei, cei care reușiseră să se refugieze la institutul de Arhitectură. Și, de la ferestre, am văzut cum s-a dat foc la mașini și autobuze, erau grupuri care se mișcau extrem de precis. Am difuzat în România Liberă acea stenogramă în care se spunea să se dea foc la acele autobuze. Erau ordine transmise. M-am deplasat la TVR și tot eu am deconspirat prin documente, care nu sunt în dosar, că au fost debarcați din camioane tineri atletici, dotați cu niște bastoane de lemn, care au intrat în sediul televiziunii și au spart ferestre și au lovit oameni, apoi ușile s-au deschis și au lăsat populația să intre. Totul a fost coordonat de Iliescu și Guvernul de atunci.

Nu pot să vă spun ce implicare a avut Virgil Măgureanu, nu am făcut mai multe investigații, dar și la sediul SRI focul nu a venit din afară, ci dinăuntru. Iar la sediul poliție s-a întâmplat aelași lucru. AU fost acțiuni făcute de niște oameni din serviciile secrete. Între noi ziariștii de la România Liberă se vorbea foarte mult despre implicarea Doi și Un Sfert.

Dacă au săvârșit crime, după părerea mea, și după 100 de ani lucrurile trebuie limpezite. Este foarte bine că are loc o anchetă și sper să ajungă și la rezultate. Mă interesează să închidem o paranteză cu trecutul nostru.