MENIU

Dezvăluiri despre primarul care ar fi obţinut 140 de mil. euro din ilegalităţi: "Era Dumnezeu"

Un fost consilier din comuna sibiană Şelimbăr, al cărei primar este suspectat de fapte corupţie care au dus la obţinerea de foloase necuvenite în valoare de peste 114 milioane euro, spun că faptele acestuia erau cunoscute de toată lumea în localitate şi că Daniel Maricuţa era “Dumnezeul” în comună.

 "Maricuţa şi cu secretara au făcut ce au vrut ei. Ei erau Dumnezeul aici. El a venit şi şi-a îmbogăţit toţi prietenii lui. Maricuţa a fost Dumnezeul aici, numai unde voia el se construia”, a declarat presei Vasile Mironescu, fost consilier local în comuna Şelimbăr.

La rândul său, Doru Şandru, fost viceprimar al comunei Şelimbăr, a povestit presei că ani de zile hărţile cadastrale ale comunei s-au aflat "în biroul primarului”, fără a fi puse la dispoziţia Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

"Mecanismul a fost simplu: în momentul în care a ajuns primar, primul lucru l-a angajat în funcţie pe fostul primar, pe Ioan Tatu. Cred că în jur de vreo zece ani Cadastrul nu a avut hărţile Şelimbărului, toate hărţile şi punerea în posesie stăteau la primar în sertar. El foarte mult timp nu a vrut să elibereze titlurile de proprietate fiindcă a mers pe un şantaj în sensul că el cumpăra terenurile până să elibereze titlul de proprietate, până ca omul să ştie unde are vechiul amplasament pe un antecontract, pur şi simplu împuternicea pe cineva să facă o procură să poată să vândă cui voia el prin fel şi fel de oameni", a declarat Doru Şandru.

Acesta se declară convins că, în acest moment, odată fiind declanşată ancheta DNA, "sute de oameni vor avea curajul să vină să vorbească”.

"Sunt sute de oameni care, sunt ferm convins, că din momentul ăsta vor avea curajul să vină să vorbească, vor fi foarte multe nulităţi absolute ale contractelor abuzive care s-au făcut, sunt oameni din Răşinari, oameni din Şelimbăr, din Mohu, din Veştem, care pur şi simplu au fost constrânşi să-şi vândă terenul şi ei, de fapt, nu ştiau unde au terenul, nu l-au văzut niciodată", a mai spus Doru Şandru.

Acesta a explicat că multe terenuri au fost obţinute abuziv şi de la saşi plecaţi în Germania care au fost convinşi să-şi cedeze terenurile pe sume derizorii.

"Cu saşii din Germania, au mers în Germania, au făcut nişte procuri, le-au dat nişte bani la oameni, i-au minţit că nu mai au teren şi oamenii şi-au vândut terenuri pe bani puţini, i-au făcut lui sau cui trebuia nişte procuri şi au venit şi şi-au luat terenuri foarte importante, cu poziţii foarte bune, pe care el, ulterior, prin oamenii lui le-a vândut la preţuri exorbitante, de milioane de euro”, a explicat fostul viceprimar din Şelimbăr.

Potrivit acestuia, "Maricuţa este cel mai bogat primar din România”.

"Eu zic că, la ora actuală, Maricuţa este cel mai bogat primar din România, prin terenurile pe care le deţine prin interpuşii lui şi chiar prin banii pe care îi are. La proprietatea lui de pe DN 1, noi îi spunem Casa Poporului, fiindcă de multe ori l-am asemuit cu Ceauşescu, şi are o mentalitate ca Ceauşescu, totul sau nimic, şi un om care gândeşte în felul ăsta a trebuit să-şi facă o super casă, cred că are o valoare de peste 3-4 milioane de euro investiţia respectivă, de multe ori ne-am pus întrebarea şi cum de a avut curajul să o construiască, că din salariul de primar chiar nu ştiu cum poţi să-ţi construieşti aşa ceva. Cred că, personal, nu are niciun teren, el foloseşte câteva persoane apropiate prin care lucrează şi cred că are în jur de 200 de hectare numai pe Şelimbăr”, mai spune Doru Şandru.

El susţine că "abuzurile” primarului erau cunoscute de toată lumea.

"Abuzurile lui erau ştiute de toată lumea, toţi oamenii îngenuncheau în faţa lui, a ştiut să-i cumpere, avea un mod extraordinar de a cumpăra oamenii, începând de la o sticlă de vin, o sponsorizare de doi bani, până la a da locuri de casă. Aici a fost un joc foarte important în ultimii opt ani de zile, că mulţi oameni cu funcţii în Sibiu îsi făceau mutaţii pe Şelimbăr şi li se dădeau copiilor lor locuri de casă şi, în felul acesta, într-un fel îi cumpăra, când avea nevoie de ei îi suna şi le cerea protecţie”, mai spune Doru Şandru.

Potrivit ultimei declaratii de avere depuse de Daniel Maricuţa, primarul din Şelimbăr deţine terenuri în Avrig, Sadu şi Şelimbăr şi imobile în Şelimbăr, Mohu, Avrig, Sibiu şi Sadu. De asemenea, Daniel Maricuţa are ceasuri în valoare de 12.000 de euro, set de tacâmuri în valoare de 4.000 de euro şi cai de rasă în valoare de 455.100 de euro.

În aceeaşi declaraţie de avere, Maricuţa scrie că nu are depozite bancare, dar are plasamente, investiţii sau împrumuturi acordate mai multor firme din judeţ.

La capitolul venituri obţinute, Daniel Maricuţa a scris salariul de primar de la Primăria Şelimbăr, în sumă de 30.180 de lei, 10.000 de euro din vânzarea de cai, dar şi salariul obţinut de soţia sa, director al firmei Vinaria Sibiu, în sumă de 24.204 lei.

La ora transmiterii acestei ştiri, primarul Daniel Maricuţa şi reprezentanţi ai DNA se află încă în sediul Primăriei Şelimbăr, unde accesul presei este restricţionat.

Când a ajuns la sediul primăriei, însoţit de reprezentanţii DNA, Daniel Maricuţa a refuzat să facă declaraţii presei.

Procurorii DNA Alba fac percheziţii în 61 de locuri din judeţele Sibiu, Braşov, Ilfov şi Neamţ, inclusiv la Oficiul de Cadastru Sibiu, la Primăria Şelimbăr şi la locuinţa primarului, într-un dosar vizând fapte de corupţie din perioada 2005-2015, care ar avea legătură cu retrocedarea unor terenuri. În judeţul Sibiu, percheziţiile DNA vizează Primăria Şelimbăr, Oficiul Judeţean de Cadastru, dar şi locuinţa primarului din comuna Şelimbăr, Daniel Maricuţa.

Directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Sibiu, Puiu Fesan, afirma ca instituţia pe care o conduce a fost solicitată să pună la dispoziţia DNA documente legate de retrocedarea unor terenuri în comuna Şelimbăr, probabil în urma unor reclamaţii venite de la cetăţeni. Potrivit acestuia, anchetatorii s-au prezentat la sediul instituţiei din Sibiu cu o listă de nume şi au solicitat documente care vizează aceste persoane.

"Au venit dânşii cu vreo 10-15 nume şi am dat la Carte Funciară să scoată încheierile, să scoată titlul de proprietate, procesul-verbal de punere în posesie, tot absolut", a spus Puiu Fesan.

Potrivit acestuia, nu este pentru prima dată când reprezentanţii DNA solicită astfel de documente de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Sibiu.

În ancheta DNA sunt vizaţi primarul comunei Şelimbăr, Daniel Maricuţa, secretarul comunei, specialistul în cadastru, consilierul personal al primarului Maricuţa, dar şi alţi consilieri locali şi foşti aleşi ai comunei Şelimbăr. De asemenea, sunt vizaţi mai mulţi notari publici din Sibiu, printre care Victoria Bianu, Radu Bucşa, Mariana Tolciu, Tudor Tolciu şi Dorin Suciu, arată sursele citate.

În plus, sunt verificate sediile mai multor societăţi comerciale din judeţ conduse, potrivit anchetatorilor, de primarul Daniel Maricuţa, prin interpuşi.

Surse care citează documente ale anchetatorilor susţin că, în cauză se fac cercetări "sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, în legătură cu dobândirea de terenuri pe raza comunei Şelimbăr de la persoane îndreptăţite la reconstituire şi la eliberarea titlurilor de proprietate, membrii grupului creându-şi un avantaj patrimonial estimat la 114.340.750 euro".

De asemenea, sursa citată arată că Daniel Maricuţa deţine din anul 2000 funcţia de primar al comunei Şelimbăr şi ar fi constituit, împreună cu persoane din Primăria Şelimbăr, o grupare infracţională "ce avea ca scop dobândirea de terenuri aflate pe raza comunei Şelimbăr de la persoane care erau îndreptăţite la reconstituire şi vânzarea acestor terenuri investitorilor la preţ mare".

Conform aceloraşi surse, primarul şi Elena Scumpu indicau potenţialilor cumpărători de teren să cumpere de la Ioan Iuga, asigurându-i că astfel nu vor avea probleme cu obţinerea documentelor de construcţie - PUG, PUZ, certificate de urbanism, autorizaţii de construire.

În timp, la reţeaua înfiinţată de Daniel Maricuţa au aderat şi alte persoane, printre care consilierul local Pavel Nicolae Mustaţă, consilierul şi fostul viceprimar din Şelimbăr Constantin Deac, fostul primar din aceeaşi localitate Ioan Tatu.

Potrivit aceleiaşi surse, Daniel Maricuţa "a fost beneficiarul sumelor de bani încasate şi cel care lua deciziile în cadrul grupului infracţional, singurul criteriu fiind interesele patrimoniale personale sau ale membrilor grupului".

Conform aceloraşi surse, sumele de bani rezultate din valorificarea terenurilor au fost supuse unor acţiuni de reciclare prin transferuri succesive între conturile oamenilor de încredere ai lui Maricuţa, investite în acţiuni la fonduri de investiţii.

"De asemenea, sume mari de bani au fost scoase în numerar, parte dintre acestea fiind depuse în conturile numitului Ioan-Daniel Maricuţa, societăţilor controlate de acesta cu diferite titluri (împrumut, creditare societate, depunere numerar). Extragerile de numerar s-au întins pe parcursul mai multor ani, scopul acestor operaţiuni succesive a fost acela de a pierde urma banilor proveniţi din infracţiuni pentru ca aceştia să dobândească aparenţa unei provenienţe licite", mai arată sursele menţionate.

Potrivit surselor citate, valoarea totală a bunurilor dobândite prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor ce le reveneau în calitate de membri ai comisiei comunale constituită în temeiul art. 12 din Legea 18/1991 în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi şi eliberării titlurilor de proprietate este estimată la 114.340.750 euro.

În plus, anchetatorii au stabilit că în comuna Şelimbăr s-au construit mai multe cartiere de case şi blocuri şi au administrat probe potrivit cărora niciun dezvoltator nu putea obţine autorizaţie de construire, avize decât dacă gruparea infracţională condusă de primarul Daniel Maricuţa obţinea foloase materiale.

Conform surselor citate, în schimbul eliberării autorizaţiei, avizelor, documentelor pentru întabulare un dezvoltator care a construit mai multe blocuri i-a oferit lui Daniel Maricuţa, "cu titlul de mită, apartamente în valoare de aproximativ 2 milioane euro".

Mai multe articole despre:
0 primar Dumnezeu şelimbăr maricuţa