MENIU

Dezmăț bugetar la Primăria Capitalei. Firea neagă că "taie bani" de la infrastructură

Gabriela Firea

Consiliul General al Capitalei discută astăzi controversatele propuneri ale primarului Gabriela Firea privind finanţarea noilor companii ale municipalităţii. Printre altele, edilul vrea să le ofere angajaţilor acestora salarii de mii de euro, maşini şi laptopuri de ultimă generaţie.

Bucureştiul mai aşteaptă să arate ca un oraş civilizat cu străzi bine asfaltate, transport în comun de calitate, şcoli moderne şi spitale dotate. Primarul general, Gabriela Firea, a decis să taie banii de la investiţii şi să plătească lefuri grase angajaţilor din companiile nou înfiinţate ale primăriei. Potrivit România Liberă, salariul mediu al acestora va ajunge la 2.500 de euro.

O nouă rectificare bugetară va fi supusă votului în şedinţa de joi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), urmând ca, dacă se aprobă, să fie reduse cu 175 de milioane de lei fondurile de la infrastructură.

În schimb, municipalitatea vrea să majoreze cu până la 400 de milioane de lei capitalul social pentru societăţile proprii, care fac parte din holdingul municipal. De asemenea, va fi suplimentat cu 16,7 milioane de lei bugetul pentru biserici şi pentru Administraţiei Monumentelor.

Întrebată de reporterii Realităţii despre sumele uriaşe alocate companilor municipale, Firea a evitat iniţial un răspuns. Abia după ce s-a calmat, primarul general a încropit o explicație.

"Ceea ce ați relatat aseară nu e adevărat, dar m-am obișnuit deja cu stilul în care ignorați realitatea, evidența și doriți să îmi aduceți numai comentarii negative. Doar acolo unde un domeniu de activitate nu avea un corespondent într-o regie sau administrație se vor face angajări, în toate celelalte, adică majoritatea, vor fi practic angajaţii existenţi", a declarat Gabriela Firea.

Firmele din subordinea Primăriei Capitalei au cerut 15 milioane de euro doar pentru a plăti salariile noilor angajaţi. Şefii acestor companii vor avea cel puţin 2.500 de euro lunar, dar sunt şi companii unde acesta este salariul mediu.

Cum ar fi Compania Municipală de Dezvoltare Durabilă. Există şi angajaţi care primesc şi câte trei salarii concomitent. Speranţa Cliseru, fost director în Primăria Voluntari, colaborator apropiat al lui Florin Pandele, soţul primarului Capitalei, este şef la RATB, la Compania de Dezvoltare Durabilă şi la cea de Pază.

Consilierul general din partea PNL Ciprian Ciucu a explicat pentru Realitatea TV că noile companii municipale vor fi căpușate de clientela politică a PSD:

"Sunt oameni pe care nu-i cunoaștem, nimeni nu știe cine sunt. E vorba de clientela politică și nu vorbim aici despre oamenii care vor fi efectiv angajați, ci mai ales despre Consiliile de Administrație, pentru că sunt 22 de firme. Acestea vor produce pierde, vor fi mult mai ușor căpușate", a declarat Ciucu pentru Realitatea TV.

Deşi din taxele şi impozitele bucureştenilor e plătită Poliţia Locală, Gabriela Firea a mai înfiinţat o companie cu exact aceleaşi atribuţii care are nevoie de aproape 7 milioane de lei până la 31 decembrie și peste 73 de milioane de lei pentru anul viitor.

Primăria a venit miercuri cu o serie de precizări legate de rectificarea bugetară de azi:

"Având în vedere informațiile vehiculate în mass-media, potrivit cărora PMB "vrea să taie masiv de la marile proiecte de investiții pentru a aloca circa 400 milioane lei către firmele proaspăt înființate de municipalitate”, biroul de presa al PMB este împuternicit să facă următoarele precizări:

Așa cum s-a mai explicat public, în cadrul fiecărei ședințe de Consiliu General, care avea pe ordinea de zi proiecte care vizau bugetul sau rectificari bugetare ale Municipalitatii, PMB „nu taie bani de la proiectele de infrastructura sau investitii”, ci este vorba de o rectificare bugetara conform legislatiei in vigoare, care ține cont de etapizarea proiectelor in curs. Nu este în niciun caz vorba de tăieri în sensul diminuării creditelor de angajament multianuale, ceea ce ar putea pune sub semnul întrebării finalizarea unui proiect, ci doar redirectionarea creditelor bugetare din 2017, respectiv a sumelor care, din motive obiective, nu pot fi cheltuite până la sfârșitul acestui an.

În plus, la o serie de obiective de investiții, aflate în faza incipientă, studiile de fezabilitate și proiectele tehnice vor fi întocmite de către Compania Municipală Dezvoltare Durabilă București S.A., întrucât cu toată întârzierea generată de procedura de înființare a companiei, termenele de finalizare vor fi scurtate substanțial.

De altfel, așa cum Primarul General a explicat în repetate rânduri, Holdingul Municipal „București Capitală Europeană” a fost înființat tocmai pentru a se schimba fundamental modul în care s-a lucrat până acum în administrația publică locală. Rezultatul va fi o accelerare a procedurilor, o simplificare a birocrației și, în final, bucureștenii vor avea parte de servicii și lucrări de mai bună calitate, la costuri mai mici.

Toate aceste societăți trebuie să devină funcționale înainte de a începe să presteze servicii sau să execute lucrări, și de aceea acuzațiile referitoare la capitalizarea acestora sunt nefondate și au la bază interese strict politice. Salarizarea la nivelul întregului Holding Municipal se face în conformitate cu Art. 37 din OUG 109/2011, în funcție de domeniul de activitate și în marjele comunicate de Institutul Național de Statistică la nivel național.

Pentru exemplificare, salariile directorilor societăților din Holdingul Municipal sunt cuprinse între 8.000 și 14.000 lei, în timp ce în Primăria Capitalei salariile persoanelor cu funcții de conducere sunt cuprinse între 11.000 lei (director general adjunct, director executiv sau director instituție subordonată) și 11.800 lei (director general, arhitect șef). În ceea ce privește organigramele societăților, acestea sunt maximale și vor fi ocupate etapizat, în funcție de obiectul de activitate, de data la care va demara activitatea si de volumul de lucrari, comenzi etc.

În ce privește afirmații de genul „au fost alocați 400 de milioane de lei pentru majorări de capital și împrumuturi acordate noilor societăți, bani care se vor duce pe salarii, mașini și chirii pentru sedii”, aceasta este o abordare tendențioasă, simplistă și inexactă. În realitate, din această sumă, 300 milioane lei reprezintă doar majorarea de capital social de la Compania Municipală Energetica, bani care nu se pot duce pe salarii sau cheltuieli curente, ci vor fi folosiți exclusiv pentru investiții în sistemul de termoficare al Capitalei. De asemenea, sume importante vor fi acordate pentru investiții către Managementul Traficului (11 milioane lei),  Străzi, Poduri și Pasaje (20 milioane lei), Parcuri și Grădini (20 milioane lei).

"Observ cu mâhnire ca orice discuție despre bugetul Municipalității este abordată exclusiv din punct de vedere politic, adversarii noștri fiind obsedați să demonstreze incapacitea actualei administrații prin prezentarea trunchiată și tendențioasă a unor cifre din buget. Chiar acum doua saptamani, specialistii PMB au mai explicat, in cadrul altei sedinte de consiliu, ca, potrivit rectificarii bugetare, s-au acordat bani pentru domeniile prioritare, cum ar fi fonduri destinate copiilor cu dizabilitati, bani pentru spitale, RADET, RATB, parcaje etc. Si atunci, in loc de obiectii constructive sau eventuale amendamente propuse de reprezentantii partidelor din cadrul CGMB, s-au lansat doar acuzatii nefondate si a trebuit sa demontam aceste informatii false, potrivit carora s-ar taia fondurile alocate pentru scoli si grădinite. Este regretabil că după mai mult de un an de la începerea mandatului, sau mai mulți în cazul consilierilor cu vechime, nu se face distincția între creditele de angajament și cele bugetare. Eu îi asigur pe bucureșteni că, dincolo de toate criticile și obsesiile unor reprezentanți ai opoziției, noi vom acționa în continuare pentru profesionalizarea administrației, reducerea birocrației și scurtarea termenelor de finalizare a proiectelor”, a declarat primarul General, Gabriela Firea.

 
Mai multe articole despre:
Primăria Capitalei Gabriela Firea