MENIU

Dezinformarea privind COVID-19, motiv de proces în Franța. Gigantul Facebook, acționat în judecată de Reporteri fără Frontiere

Reporteri fara Frontiere a dat in judecata Facebook/ sursa: pixabay

ONG-ul Reporteri fără Frontiere (RSF) a anunțat marți că a intentat un proces împotriva Facebook în Franța, acuzând gigantul social-media și IT că permite răspândirea discursului care incită la ură și dezinformare în legătură cu noul coronavirus pe platforma sa. Organizația non-guvernamentală a vorbit, printre altele, de conținut conspiraționist în legătură cu vaccinurile anti-COVID, conținut care circulă pe Facebook, în Franța.

Platforma social media găzduiește și postări care amenință și insultă revista franceză de satiră Charlie Hebdo, emisiunea TV Quotidien și ziarul regional L’Union, afirmă RSF.

Conform Hotnews, plângerea a fost înaintată luni parchetului din Paris. Facebook Franța a refuzat să comenteze decizia RSF, însă a afirmat, într-un comunicat, că are o politică de toleranță zero față de conținutul dăunător. Mai mult, platforma este puternic implicată în lupta pentru combaterea dezinformării și a discursului care incită la ură.

RSF a declarat că o decizie împotriva Facebook în instanțele franceze are potențialul de a avea un impact global și că analizează intentarea unor acțiuni similare și în alte țări.

Organizația a precizat că plângerea vizează Facebook Franța, dar și Facebook Irlanda și că se bazează pe codul francez de protecție a consumatorilor, care permite amendarea companiilor care folosesc practici comerciale înșelătoare cu până la 10% din cifra lor de afaceri.