DEZILUZIA DETOXIFIERII: Aceste produse sunt costisitoare şi pot fi dăunătoare - studiu
Produsele de detoxifiere a organismului nu sunt doar foarte costisitoare, ci pot fi şi extrem de dăunătoare pentru sănătate, afirmă un reputat profesor de biochimie şi farmacologie din Marea Britanie, citat de dailymail.co.uk.
Industria produselor de detoxifiere a cunoscut o evoluţie spectaculoasă în ultimii ani şi a lansat pe piaţă o serie de produse cu presupuse abilităţi de curăţare a organismului şi de eliminare a toxinelor, afirmă Alan Boobis, profesor de biochimie şi farmacologie la Imperial College din Londra.
Milioane de persoane, afectate de ritmul accelerat al vieţii moderne, au fost "seduse" de aceste mituri urbane, spune cercetătorul britanic.
Însă aceste produse de detoxifiere sunt, în cel mai bun caz "bani aruncaţi pe fereastră", iar, în cel mai rău caz, pot genera diverse boli şi afecţiuni. Ele sunt, totodată inutile, spune Alan Boobis.
"Natura a înzestrat corpul uman, pe parcursul evoluţiei sale, cu un sistem de detoxifiere propriu, foarte eficient, alcătuit din ficat, rinichi şi tractul intestinal. În fiecare zi, aceste trei organe dizolvă şi elimină substanţele dăunătoare din corp - unele dintre acestea provin din mediul înconjurător, iar altele sunt produse derivate ale proceselor chimice din organism. Apoi, suntem protejaţi şi de o barieră foarte eficientă care se află între noi şi mediul înconjurător: pielea noastră. Împreună, toate acestea formează un sistem de detoxifiere care este robust, sofisticat şi suficient de versatil pentru a elimina concentraţiile obişnuite de impurităţi care ajung în corp", a explicat cercetătorul britanic.
Totodată, companiile din publicitate şi media transmit oamenilor în mod constant îndemnul de a se detoxifia de o serie de substanţe, precum cofeină şi alcool, susţinând că acestea atacă organismul, iar corpul uman este lipsit de apărare împotriva lor. Cercetătorul Alan Boobis, alături de alţi oameni de ştiinţă de renume internaţional, au analizat o serie de afirmaţii medicale recomandate în cadrul "planurilor de detoxifiere". Rezultatele acestui studiu au fost publicate în această săptămână în Making Sense of Chemicals.
Prezentăm mai jos câteva dintre miturile demontate de profesorul Boobis în ceea ce priveşte cele mai populare tratamente de detoxifiere.
Plasturii pentru picior - Creatorii lor pretind că aceştia conţin un cristal natural denumit turmalină şi molecule de oţet, pentru a detoxifia organismul.
Profesorul Boobis spune: Bătăturile de pe picioare au cea mai groasă piele care poate exista, aşadar sunt cel mai puţin probabil loc de unde un plasture să extragă toxinele din corp - presupunând că extragerea toxinelor în acest fel ar fi posibilă. E un produs pur şi simplu fantezist, indiferent de ceea ce conţine.
Sirop de arţar cu lămâie - O băutură alcătuită din acest sirop natural, amestecat cu suc de lămâie, apă şi puţin piper, ar avea presupuse calităţi de dizolvare a mucusului şi a toxinelor, dar şi un efect stimulator, grăbind metabolismul, ajutându-l să se cureţe şi să elimine toxinele.
Profesorul Boobis spune: Nu există nimic special în acel sirop şi în sucul de lămâie pe care organismul n-ar putea să le primească dintr-o dietă echilibrată, iar acele molecule nu au efecte de detoxifiere. Doar piperul poate să ne facă să ne simţim ceva mai calzi şi mai transpiraţi.
Sarea de baie Epsom - Producătorii ei pretind că această sare stimulează sistemul limfatic, crescând fluxul de oxigen şi cel sangvin din corp.
Profesorul Boobis spune: O baie fierbinte şi relaxantă poate să scadă tensiunea arterială, iar inhalarea de vapori poate avea un efect de relaxare. Însă nu există niciun efect detoxifiant.
Tablete de detoxifiere - Producătorii lor afirmă că aceste pilule conţin vitamine, minerale, antioxidanţi - inclusiv betacaroten şi N-acetil-cisteină -, care sprijină procesul de eliminare pe cale naturală a toxinelor din organism.
Profesorul Boobis spune: Aceste tablete nu au niciun fel de impact. Nu este nevoie de suplimente de N-acetil-cisteina într-o dietă normală, întrucât aceasta conţine deja substanţe similare. Suplimentele de antioxidanţi nu sunt nici ele de folos acelor persoane care au o dietă echilibrată şi, în concentraţii ridicate, betacarotenul a fost asociat cu riscul de cancer.
Şosetele detoxifiante - Producătorii lor spun că acestea absorb fluidul limfatic, toxinele şi alte impurităţi.
Profesorul Boobis spune: Chiar dacă şosetele ar contribui la înlăturarea toxinelor - teorie deloc plauzibilă - ele acoperă doar o mică porţiune din suprafaţa totală a pielii. Iar fluidul limfatic arareori stagnează.
Feşele corporale detoxifiante - Se prespune că acestea ar elimina toxinele din corp şi ar oferi vitamine şi minerale esenţiale pentru piele.
Profesorul Boobis spune: Transpiraţia este un proces natural şi acesta este singurul fenomen la care feşele ar putea să vă ajute. Însă transpiraţia nu reprezintă o cale majoră de eliminare a substanţelor dăunătoare, aşadar, un exces de transpiraţie nu ar avea niciun efect detoxifiant. Nu ar face nicio diferenţă.
Extractul din rădăcină de urzică - Se crede că acest extract natural curăţă şi detoxifică organismul.
Profesorul Boobis spune: Nu văd cum un extract din rădăcină de urzică ar putea avea vreun impact asupra corpului în ceea ce priveşte eliminarea toxinelor. Acest mecanism pur şi simplu nu are niciun sens.
Spa-ul picioarelor - Inventatorii acestei metode spun că produsul denumit "Energizing Cartridge" creează un flux de electroni şi un câmp bioenergetic într-o baie de apă sărată şi călduţă, pentru a reechilibra şi armoniza sănătatea, expediind semnale prin glandele limfatice pentru a stimula procesul de detoxifiere.
Profesorul Boobis spune: Pielea - în special cea de pe picioare - este locul cel mai puţin eficient pentru a extrage ceva din corp. Dacă o penetrezi pentru "a trimite semnale" în interiorul corpului, efectele ar fi catastrofice, întrucât am altera considerabil funcţionarea organismului, prin bruierea semnalelor trimise de piele. Ar rezulta un dezechilbru total al funcţiilor normale ale organismului.