MENIU

AMÂNARE în Dosarul „Colectiv” - Judecătorii DECID pe 22 septembrie dacă vor fi pedepse mai mici pentru condamnați

Dezbateri FINALE în „Dosarul Colectiv” - Judecătorii DECID dacă cei condamnați vor scăpa cu pedepse mai mici după tragedia din 2015

Curtea de Apel București a amânat pentru data de 22 septembrie decizia legată de posibila schimbare a încadrării faptelor de care sunt acuzați Cristian Popescu Piedone și alți inculpați în dosarul „Colectiv”. Astăzi au avut loc dezbaterile finale în judecarea apelului din dosarul Colectiv, în care au fost condamnaţi, printre alţii, și fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, doi pompieri şi patronii clubului.

O eventuală schimbare a încadrării faptelor s-ar putea solda cu aplicarea unor pedepse mai ușoare, în cazul condamnării inculpaților.

Problema schimbării încadrării juridice a fost ridicată din oficiu, la termenul din 14 aprilie al procesului, de cei doi judecători ai completului, Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, fapt ce a nemulţumit DNA, care a făcut o cerere de recuzare a celor doi magistraţi, relatează Agerpres. Cererea de recuzare a fost însă respinsă de un alt complet.

Supravieţuitori ai incendiului din Colectiv şi rude ale victimelor au reclamat, într-o scrisoare deschisă, decizia celor doi judecători, susţinând că schimbarea încadrării juridice a faptelor inculpaţilor ar duce la pedepse “mici şi nesemnificative, disproporţionate faţă de gravitatea faptelor comise şi a consecinţelor lor, lucru care ar arunca o umbră adâncă asupra întregului proces de justiţie din România”. Semnatarii afirmau în urmă cu două luni că, an de an, şi-au pus nădejdea în Justiţie, “sperând ca printr-o înfăptuire corectă a acesteia, să izbutim să obţinem măcar un crâmpei de alinare”.

Care sunt schimbările încadrărilor juridice din oficiu propuse:

* Pentru inculpaţii Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminiţa Larisa Ganea, Antonina Radu şi George Petrică Matei - înlăturarea art.309 C.pen., respectiv consecinţele deosebit de grave.

* Pentru inculpaţii Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminiţa Larisa Ganea şi Sandra Ramona Moţoc, va fi pusă în discuţie forma de vinovăţie, intenţia sau culpa, mai exact dacă este vorba de abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu. În situaţia în care se va aprecia că este abuz în serviciu, se va pune în discuţie ca pentru infracţiunea reţinută în sarcina inculpaţilor Cristian Popescu-Piedone şi Aurelia Iofciu să se aibă în vedere forma continuată, iar nu concursul de infracţiuni.

* În ceea ce priveşte înlăturarea art. 309 C.pen., Curtea pune în vedere că dezbaterile să vizeze şi împrejurarea dacă infracţiunile de abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu pot produce, ca şi consecinţe, vătămarea corporală sau moartea unor persoane, sau care sunt consecinţele pe care le pot produce acest tip de infracţiuni, ca urmare imediată.

* Pentru Niţă Daniela Ioana, în legătură cu infracţiunea de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, prevăzută de art. 275 alin.1 C.pen., pentru acurateţe juridică, raportat la modul în care este descrisă această infracţiune, Curtea va pune în discuţie reţinerea formei de participaţie a instigării, în locul autoratului.

“În schimb, după 5 ani şi jumătate de chinuri felurite, atât fizice, cât şi sufleteşti, aflăm din documentele emise după termenele apelului, că se ia în mod serios în considerare schimbarea încadrării juridice a infracţiunilor inculpaţilor, lucru care, dacă s-ar înfăptui, ar putea duce la absolvirea acestora de o parte din vină şi la îndulcirea până la derizoriu a pedepselor acordate”, au notat supraviețuitorii incendiului din Colectiv.

Tribunalul Bucureşti i-a condamnat, pe 16 decembrie 2019, pe fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii. Din septembrie 2020, procesul se judecă la Curtea de Apel Bucureşti.

Condamnări în primă instanță în dosarul ”Colectiv”:

- Cristian Popescu-Piedone, fost primar al Sectorului 4: 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubului;

- Anastasescu George Alin, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare;

- Mincu Costin, patron Colectiv: 11 ani si 8 luni de închisoare cu executare;

- Gancea Paul-Cătălin, patron Colectiv: 11 ani si 8 luni de închisoare cu executare;

- Radu Antonina, pompier ISU: 9 ani si 2 luni de închisoare cu executare;

- Matei George-Petrică, pompier ISU: 9 ani si 2 luni de închisoare cu executare;

- Iofciu Aurelia, angajată primărie Sector 4: 8 ani de închisoare cu executare;

- Ganea Luminiţa Larisa, consilier superior primărie Sector 4: 7 ani de închisoare cu executare;

- Moţoc Sandra Ramona, referent superior primărie Sector 4: 3 ani de închisoare cu suspendare;

- Niţă Daniela Ioana, patron firmă de artificii: 12 ani si 8 luni de închisoare cu executare;

- Niţă Cristian Mihai, patron firmă de artificii: 3 ani si 6 luni de închisoare cu executare;

- Zaharia Viorel, pirotehnist: 9 ani si 8 luni de închisoare cu executare;

- Moise Marian, pirotehnist: 10 ani de închisoare cu executare;

- Clubul Colectiv SRL: 470 zile amendă, cu o sumă corespunzatoare de 5.000 lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 lei;

- Golden Ideas Fireworks Artists SRL: 470 zile amendă, cu o suma corespunzătoare de 5.000 lei pentru ziua de amendă;

- SC Noran Prompt Serv SRL: confiscarea sumei de 147.133 lei.