MENIU

DEZASTRUL din economie. Aproape toți angajații de la Șantierul Damen Mangalia, trimiși acasă

Disponibilizări masive la Damen Mangalia. Foto/Arhivă

Probleme grave la Șantierul Naval Damen din Mangalia, acolo unde, începând cu săptămâna viitoare, aproape o mie de angajați vor fi concediați.

Probleme grave la Șantierul Naval Damen Mangalia. O mie de angajați ar urma să fie trimiși în șomaj tehnic, de la 3 iunie 2024 până la finele anului.

Sindicaliștii de la Sindicatul Liber Navalistul au avut, marți, 28 mai, o întâlnire cu reprezentanții Administrației Șantierului în care s-a discutat această problemă, scrie ziarulamprenta.ro.

Liderul Sindicatului Liber Navalistul, Laurențiu Gobeajă, a declarat că, deși au existat încercări de negociere pentru noi contracte, niciuna nu s-a concretizat.

Vor continua activitatea cei care lucrează pe proiectele existente inclusiv cei din zona de reparații nave, Industrial Solutions, Neodrill, adică aproximativ 200 de oameni.

Reprezentanții comisiilor de negociere din partea Administrației DSMa și Sindicatului Liber “Navalistul” au convenit următoarele:

 

- Prelungirea valabilității Contractului Colectiv de Munca până la data de 31.03.2025 și reluarea negocierii colective în data de 09.01.2025;


 

- Modificarea grilei de salarizare, că urmare a introducerii în salariul de baza brut a sporului de vechime și a bonusului HSE.

- Acordarea unei compensații de vechime de 3% în cazul salariaților cu mai puțin de 25% spor vechime la data de 31.05.2024, că urmare a introducerii sporului de vechime în salariul de baza.

- Creștere salariala în valoare de 200 de lei brut, aplicabilă cu data de 01.06.2024, valoare inclusă în noua grilă de salarizare;

- Majorarea indemnizației de delegare de la valoarea de 60 lei/zi la 100 lei net/zi;

- Majorarea indemnizației de pensionare de la 2 la 3 salarii de bază brute;

- Eliminarea Anexei nr. 19 – Procedura de acordare a bonusului pentru respectarea regulamentului intern și a normelor de sănătate și securitate în munca de către salariații societății, că urmare a introducerii în salariul de baza a bonusului HSE.

Potrivit Codului Muncii, șomajul tehnic presupune mai multe restricții, dar și drepturi ale angajatului: contractul individual se suspendă la inițiativa angajatorului, iar salariații primesc o indemnizație de 75% din salariul de bază dacă rămân la dispoziția angajatorului la domiciliu sau 100% daca rămân la sediul angajatorului.


 

- Angajatorul poate dispune oricând reînceperea activității.

- Conform prevederilor legale tichetele de masa NU se aplică;

- Alte elemente din Contractul Colectiv de Munca: Prima Paște și Crăciun, spor de fidelitate, tichetele cadou, bilete de odihnă și tratament, alte ajutoare sociale SUNT aplicabile;

- Perioada de șomaj tehnic vă fi luata în considerare la calculul stagiului de cotizare, angajatul își păstrează calitatea de asigurat în sistemul public de pensii și sistemul public de sănătate

- În perioada de șomaj tehnic salariații vor avea dreptul la concediu medical pentru incapacitate temporara de muncă plătit.

- Dacă șomajul tehnic depășește 3 luni într-un an, concediul individual se reduce proporțional; concediile de odihna neefectuate de anul trecut au prioritate;

- Concediile de odihnă planificate nu întrerup șomajul tehnic.

- Pe durata șomajului tehnic salariatul se poate angaja la o alta unitate cu CIM parțial sau cu norma întreagă ( art 35 Codul Muncii)

În 2018 Damen Mangalia a preluat unitatea de la coreenii de la Daewoo.

Statul a rămas acționar majoritar, cu 51% din portofoliu, prin Ministerul Economiei, iar Damen a participat la capital cu 49% și a primit dreptul de administrare a șantierului.