MENIU

DEZASTRU urbanistic lângă sculpturile lui Constantin Brâncuși: Epopeea Căii Eroilor din Târgu Jiu, aproape de sfârșit după 5 ani

Este dezastru urbanistic în Târgu Jiu, lângă sculpturile lui Constantin Brâncuși. Șantierul „fără sfârșit” pentru modernizarea Căii Eroilor a început în urmă cu peste patru ani.

Dezastru urbanistic lângă monumentele lui Constantin Brâncuși din Târgu Jiu! Modernizarea zonei s-a făcut în cel mai românesc stil posibil: încet, prost și scump.

Este vorba de reabilitarea Căii Eroilor din Târgu Jiu care trebuie să unească unește Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Coloana Infintului, realizate de Constantin Brâncuși acum 85 de ani și care sunt aliniate cu biserica Sf. Petru și Pavel, construită tot pentru celebrarea eroilor din Primul Război Mondial. 

Ansamblul Monumental ridicat la Târgu Jiu între anii 1937-1938 de Constantin Brâncuși (1876-1957), este singura creație de for public a marelui sculptor. Ansamblul este „unica sculptură a timpurilor moderne care poate fi comparată cu marile monumente ale Egiptului, ale Greciei sau ale Renașterii”, îmbinând sculptura, arhitectura și peisajul, potrivit Centrului de cercetare Constantin Brâncuși.

Ansamblul se întinde pe o axă de la vest la est care traversează orașul Târgu Jiu, pornind de la malul Jiului, din Parcul Central, unde se află lucrările din piatră – Masa Tăcerii,

Aleea Scaunelor și Poarta Sărutului –,

continuând cu Calea Eroilor, pe care se găsește Biserica Sfinții Apostoli și culminând cu Coloana fără Sfârșit,

din fontă alămită și oțel, înălțată în mijlocul unui parc, pe un promontoriu, care închide trilogia Ansamblului Monumental din Târgu Jiu.

Costurile pentru acestă porțiune de un kilometru de drum se ridică la 5 milioane de euro și au fost împărțite în mai multe contracte.

Aceste imagini au fost surprinse chiar lângă monumentul lui Brâncuși, relatează Realitatea PLUS.

Doar 400 de metri de pavare și asfaltare costă aproape două milioane de euro, dar banii au fost blocați de o firmă italiană care a abandonat lucrările. 

Licitația a fost pornită în 2019 și de-abia în 2020 și-au făcut apariția primii muncitori. Pe fir au intrat și procurorii DNA care investighează această atribuire controversată. Totul a început când, în 2018, Primăria Municipiului Tâgu Jiu atribuia, prin procedură simplificată, un contract de 1,8 milioane de euro pentru modernizarea și reabilitarea zonei protejate a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” unei firme italiene cu un singur angajat.

Amenajarea cu aceste pavele și traverse a primit avizul Ministerul Culturii.

Deși se apropie termenul de recepție, pe stradă lucrau doar câțiva angajați de la compania municipalității pentru curățenie.

Nicidecum nu erau constructorii care să lucreze la amenajarea zonei. Aceste lucrări trenează de mai bine de trei ani.

Cele două milioane de euro pentru pavarea și asfaltarea străzii vin din fonduri europene.

Banii sunt la un pas să fie pierduți din cauza termenului depășit. Lucrarea trebuia să fie gata în 12 luni, după cum era asumat în contract, dar nici după trei ani nu se poate considera gata.

Mai mult, această achiziție a ajuns în vizorul DNA, după ce prima firmă italiană care a câștigat licitația publică avea mari probleme cu legea în țara de origine. După descoperirea neregulilor a fost abandonată lucrarea.