MENIU

Noul an şcolar. Dezastru în ţară! 544 de şcoli din Capitală şi 143 de Constanţa nu au aviz ISU

Inspectoratului Școlar al Municipiului București anunţă, cu doar câteva zile înainte de începerea şcolii, că 544 de clădiri din Capitală pentru învățământul de stat nu sunt autorizate pentru securitate la incendiu.

"Din punctul de vedere al situației existenței autorizațiilor de securitate la incendiu, din cele 919 clădiri pentru învățământul de stat sunt autorizate numai 37. Un număr de 338 clădiri nu necesită obținerea autorizației. Un total de 544 de clădiri nu sunt autorizate. În momentul de față sunt depuse documentațiile pentru autorizare pentru aproximativ 120 unități de învățământ cu clădirile aferente. Situația este la fel pentru învățământul particular, majoritatea unităților de învățământ particular nu sunt autorizate ISU. Această problemă va fi discutată în zilele următoare de reprezentanții autorităților locale și cu reprezentanții ISU pentru că se pune problema unei expertize și a unui studiu foarte serios făcut de către cei care sunt experți în acest domeniu", a explicat Banu pentru Agepres.

Cabinete fără medici

Purtătorul de cuvânt a Ministerului, Marian Banu, a mai precizat şi faptul că 24 de unități școlare din București nu au primit încă autorizație sanitară iar 57 de cabinete medicale nu au medic.

"În municipiul București funcționează 421 de unități de învățământ preuniversitar de stat și 219 unități de învățământ particulare într-un număr de 919 clădiri pentru stat și 220 clădiri pentru învățământul particular. Anul acesta va debuta în condiții mai bune decât anul trecut, având în vedere că se finalizează practic "Programul de reabilitare al unităților de învățământ" prin Banca Europeană de Investiții. Asta înseamnă că 101 școli au fost reabilitate și refăcute total din punct de vedere al expertizei seismice, al structurii, al instalațiilor electrice, al dotărilor cu mobilier și material didactic. Alte probleme deosebite sunt legate de faptul că, din totalul unităților de învățământ de stat, 24 dintre ele nu au autorizație de funcționare sanitară din următoarele motive: cinci sunt încă în lucrări de reabilitare prin BEI, în sensul că nu s-a făcut recepția definitivă, directorii au depus documentația pentru șapte unități de învățământ și avem speranța că până la deschiderea anului școlar vor primi autorizație de funcționare", a arătat inspectorul.

Probleme şi în Constanţa

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa a anunţat joi că 143 de şcoli nu au autorizaţie de securitate la incendiu de la ISU, dintr-un total de 480 de unităţi de învăţământ, inspectorul general precizând că se încearcă găsirea de soluţii cât mai ieftine, împreună cu pompierii, pentru remedierea problemelor.

Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, Zoia Gabriela Bucovală, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că din cele 488 de unităţi şcolare din judeţ, cu sau fără personalitate juridică, 480 nu au autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

“Avem 488 de unităţi şcolare în învăţământul de stat. Dintre acestea, 337 nu au nevoie (de autorizaţie ISU n.r.). Aceste clădiri nu au nevoie pentru că sunt construite până la o anumită dată şi asupra lor nu s-au operat modificări. Au obţinut autorizaţie ISU opt unităţi şcolare şi nu au până la această dată, deşi au nevoie, 143”, a afirmat inspectorul şcolar general.

Zoia Gabriela Bucovală a precizat că unităţile şcolare respective caută soluţii cu reprezentanţii ISU pentru a face modificările cerute astfel încât să primească această autorizaţie.

“Am găsit o colaborare extraordionară la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Sunt nişte oameni extraordinari care au spus că vor face tot posibilul ca pentru şcoli să găsească soluţia cea mai ieftină posibil pentru a obţine autorizaţiile de securitatea la incendiu. Sunt clădiri asupra cărora s-a intervenit într-un anume fel în perioada ultimă, după data limită până la care nu aveau nevoie şi atunci trebuie făcute anumite remedieri. Ce pot să vă spun este că unităţile şcolare s-au adresat diverşilor consultanţi, pentru că nu au om specializat în situaţii de urgenţă, şi atunci caută consultanţă. Consultanţii pe care i-au găsit au făcut anumite calcule, au avansat anumite costuri pentru remedierea celor impuse de ISU, unele mari, altele mai mici, însă am asigurarea domnului comandant că pentru toate va face o analiză şi va încerca să ne ofere variantele cele mai ieftine astfel încât unităţile şcolare să poată face demersuri către autorităţile locale pentru acele fonduri necesare să putem avea autorizaţii pentru situaţiile de urgenţă”, a afirmat Zoia Gabriela Bucovală.

Referitor la situaţia autorizaţiilor de funcţionare, inspectorul şcolar general a spus că din cele 488 de unităţi 450 au autorizaţie, 16 sunt în curs de autorizare, iar 22 vor funcţiona fără această autorizaţie. Bucovală a explicat că motivele pentru care nu au obţinut autorizaţia respectivă sunt lipsa apei curente şi funcţionarea în două schimburi a unor grădiniţe.