MENIU

Deutsche Welle: Arestări zilnice în România. Procurorii au găsit un aliat în Iohannis

Deutsche Welle: Arestări zilnice în România. Procurorii au găsit un aliat în Iohannis
<p>Reportaj</p>

Laude în presa străină pentru campania anticorupţie din România. Deutsche Welle remarcă succesul DNA în combaterea corupţiei la nivel înalt. Jurnaliştii străini publică un reportaj despre numele răsunătoare ajunse după gratii şi despre figurile cheie care susţin sau, dimpotrivă, se opun luptei anticorupţie. Preşedintele Iohannis este descris drept un aliat al procurorilor.

"În România aproape că nu trece zi fără ca o figură publică să fie interogată sau arestată pentru suspiciuni de corupţie. Multe dintre investigaţiile recente îi vizează pe apropiaţii lui Ponta şi pe fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, ale cărui escapade se află pe buzele tuturor. Toată lumea ştia că este corupt, dar el credea că este mai presus de lege. Totuşi, ultima sa apariţie în faţa DNA a fost mai puţin flamboaiantă", spun jurnaliştii.

Deutsche Welle subliniază că DNA are un volum imens de dosare. Procurorii conduşi de Laura Codruţa Kovesi instrumentează peste 11.000 de cauze în care sunt anchetaţi primari, parlamentari şi şefi de Consilii Judeţene.

Deutsche Welle arată că "doar politicieni precum" Călin Popescu Tăriceanu vor să oprească tăvălugul DNA.

"Sunt excese şi violări din partea justiţiei. Sunt foarte mulţumit că UE a lăudat România pentru combaterea corupţiei, dar anchetatorii fac abuz de autoritate", declară Tăriceanu.

Jurnaliştii străini spun că majoritatea parlamentară pregăteşte amendarea Codului Penal. Însă procurorii au găsit un aliat în preşedintele Iohannis, care s-a angajat să susţină lupta anticorupţie.

Mai multe articole despre:
justiţie Deutsche Welle