MENIU

Despăgubire uriașă pentru persoanele care s-au vaccinat și au rămas cu sechele. Compensații din partea producătorului

Un program de compensare din Marea Britanie ar putea oferi despăgubiri substanțiale celor care au suferit afecțiuni grave după vaccinarea cu serul AstraZeneca împotriva Covid-19. Scopul programului este de a ajuta persoanele care, în urma vaccinării, s-au confruntat cu probleme de sănătate ce le-au afectat profund viața.

Vești bune pentru persoanele care au rămas cu sechele după vaccin

Ministrul Sănătății din Marea Britanie, Wes Streeting, a anunțat că ia în considerare implementarea unui program nou pentru a suplimenta Schema de plată a daunelor provocate de vaccinuri (Vaccine Damage Payment Scheme - VDPS), care a primit numeroase solicitări. Această schemă, finanțată de stat, se află sub presiune din cauza numărului mare de cereri ale celor care susțin că vaccinul le-a provocat efecte secundare severe. O inițiativă de compensare specială pentru cei care declară că au rămas „cu handicap” după vaccinare ar putea fi necesară, în condițiile în care sistemul actual de despăgubiri este considerat „depășit”, relatează Daily Mail.

Producătorul AstraZeneca este deja subiectul unui proces colectiv, compania recunoscând, într-un număr redus de cazuri, legătura dintre vaccinul său și formarea de cheaguri de sânge sau scăderea nivelului de trombocite. Acțiunea colectivă acuză producătorul farmaceutic de rănirea gravă a mai multor persoane și de decesul altora.

Până acum, din cele peste 15.000 de cereri depuse în cadrul VDPS, doar 188 au fost aprobate. Cei eligibili includ persoane care au suferit accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord, formarea de cheaguri periculoase, inflamații ale măduvei spinării, edeme severe în zona vaccinării și paralizie facială. Cea mai mare parte a cererilor aprobate sunt legate de vaccinul AstraZeneca, iar numărul despăgubirilor pentru efecte secundare provocate de serurile Pfizer sau Moderna este mult mai scăzut.

Schema VDPS oferă o plată unică de 120.000 de lire sterline pentru persoanele care au suferit daune grave de sănătate sau familiilor celor decedați în urma vaccinării. Pentru a beneficia de despăgubire, solicitanții trebuie să demonstreze că dizabilitatea cauzată are un grad de cel puțin 60%.