Desființarea SIIJ, pe masa Camerei Deputaților - Cum votează PSD și PNL
Proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie intră în dezbatere la Camera Deputaților, în procedură de urgență.
La o săptămână de la aprobarea în Guvern, proiectul de lege pentru desființarea Secției Speciale se află pe masa deputaților. Se află pe ordinea de zi, luni, a şedinţei plenului Camerei Deputaţilor. Actul normativ intră în dezbaterea plenului Camerei şi va fi supus votului. Apoi urmează votul Senatului, cameră decizională în acest caz.
Comisia juridică a votat, vineri, un raport de adoptare a proiectului de lege. S-au înregistrat 18 voturi „pentru” şi şapte voturi „împotrivă”.
Proiectul de lege, iniţiat de Ministerul Justiţiei, prevede că SIIJ se desfiinţează, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi. Proiectul de lege stipulează că posturile aflate în schema de funcţii şi de personal a secţiei speciale la data intrării în vigoare a legii rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi vor fi preluate de Secţia de urmărire penală şi criminalistică.
„Cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul acestei secţii se vor transmite pe cale administrativă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetelor competente, care vor continua soluţionarea acestora, urmând ca cele soluţionate, aflate în arhiva secţiei, să se transmită în termen de 180 de zile lucrătoare de la data de intrare în vigoare a legii”, prevede proiectul.
Legea privind desființarea SIIJ adoptată de Guvern poate fi accesată AICI
Potrivit unui amendament propus de deputatul PSD Steluţa Cătăniciu, adoptat de Comisia juridică, „de la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt de competenţa Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi infracţiunile săvârşite de judecătorii şi procurorii, membri ai CSM, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de judecătorii de la Curţile de Apel şi Curtea Militară de Apel, precum şi procurorii de la Parchetele de pe lângă aceste instanţe şi de judecătorii Curţii Constituţionale şi magistraţii asistenţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Curţii Constituţionale”, notează agerpres.ro.
Urmărirea penală va fi efectuată de procurori anume desemnaţi de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la propunerea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o perioadă de patru ani, potrivit procedurii prevăzute, denumiţi „procurori anume desemnaţi”.
La sfârșitul săptămânii trecute, un nou semnal a venit de la Bruxelles privind desființarea SIIJ. Comisia Europeană, prin vocea vicepreședintei Vera Jourova, responsabilă pe Justiție, a tras un semnal de alarmă legat de procesul de desființare al Secției Speciale: trebuie să respecte mențiunilor MCV, Comisiei de la Veneţia şi CJUE.