MENIU

Descoperire uluitoare în curtea Universității București

Săpăturile arheologice desfăşurate în această perioadă în curtea clădirii Universităţii din Bucureşti (Bulevardul Regina Elisabeta), imobil înscris în lista monumentelor istorice de importanţă naţională, au scos la lumină mai multe rămăşiţe ale fostei Academii Domneşti de la "Sf. Sava".

"Arheologii de la Muzeul Municipiului Bucureşti şi de la Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", implicaţi în săpăturile din curtea Universităţii din Bucureşti, asistaţi de cadrele didactice de specialitate de la Facultatea de Istorie, au descoperit ziduri vechi de peste 300 de ani, care au aparţinut vechii Academii Domneşti de la "Sf. Sava". Aceasta este prima şcoală de învăţământ superior din Ţara Românească, înfiinţată de Constantin Brâncoveanu la 1694", se arată într-un comunicat de presă al UB. 

Totodată, specialiştii au descoperit ziduri ale vechii clădiri a Universităţii din Bucureşti, înfiinţată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 1864 şi construită sub îndrumarea arhitectului Alexandru Orăscu.

"Ruinele vechii Universităţi, dezvăluite acum, sunt rezultatul afectării clădirii de bombardamentele din Al Doilea Război Mondial care au determinat demolarea unei părţi a imobilului în anii '50 ai secolului trecut.

Descoperirile din curtea interioară a Universităţii din Bucureşti se integrează în cadrul mai larg al cercetărilor arheologice efectuate de Muzeul Municipiului Bucureşti şi Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" începând cu anul 2011 pe locul unde astăzi se găseşte parcarea subterană din Piaţa Universităţii. Săpăturile au scos atunci la lumină ruinele Ansamblului Mănăstiresc "Sfântul Sava", compus din Biserica "Sf. Sava", ctitorită de Constantin Brâncoveanu la 1709, dar şi o parte din clădirile adiacente Academiei Domneşti", afirmă sursa citată.