MENIU

Descoperire uluitoare făcută de astronomi. A fost prezisă acum patru decenii

Descoperire uluitoare in univers, prezisa in urma cu 40 de ani

Astronomii au reusit sa gaseasca in univers o ciudatenie pe care specialistii in domeniu o descrisesera in urma cu peste patru decenii.

Este vorba de o grupare hibrida de stele despre care specialistii nu stiau cu siguranta ca ar exista, scrie ziare.com.

In 1975, fizicianul Tip Thorne si experta in astronomie Anna Zytkow veneau cu o teorie prin care sustineau ca in univers ar exista structuri care reprezinta o combinatie de stele supermasive si neutronice, scrie Fox News. Acestea nu ar fi decat ramasitele unor supernove care au explodat.

Astfel de structuri ipotetice au fost denumite "obiecte Thorne-Zytkow", ele formandu-se atunci cand o stea supermasiva inghite o stea neutronica din apropierea ei, cea din urma ajungand pana in miezul stelei supermasive. "Studierea acestor obiecte este captivanta deoarece reprezinta un model complet nou al felului in care interiorul stelelor poate functiona", spune coordonatoarea studiului, Emily Levesque.

Ea este de parere ca in miezul stelelor sunt produse elemente chimice grele intr-un mod diferit fata de cel cunoscut. Lovesque si colegii ei sustin acum ca au gasit primul astfel de obiect cosmic, denumit HV 2112, el aflandu-se in Norul Magelanic Mic. Acesta reprezinta o "galaxie pitica" aflata la 200.000 de ani-lumina de a noastra.


Mai multe articole despre:
astronomi Univers descoperire univers