MENIU

Descoperire uimitoare. Un nou tratament ar putea vindeca o maladie extrem de gravă

Un nou tratament împotriva tuberculozei rezistente la antibiotice, testat în Belarus, a vindecat complet peste 90% dintre pacienţii care au participat la studiu şi s-ar putea dovedi hotărâtor în lupta împotriva acestei maladii cu potenţial mortal, transmite marţi AFP.

O echipă de medici din Belarus, ţară cu unul dintre cele mai ridicate niveluri de infecţii cu tuberculoză multirezistentă, a folosit bedachilină în combinaţie cu alte antibiotice pentru a trata, timp de mai multe luni, un grup de pacienţi bolnavi de TBC. Rezultatele sunt edificatoare pentru medici: din 181 pacienţi, 168 au fost complet vindecaţi.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în medie doar 55% dintre persoanele bolnave de tuberculoză multirezistentă pot fi vindecate.

Nivelul de succes înregistrat de studiul desfăşurat în Belarus, 93%, a fost atins şi de alte studii clinice desfăşurate pe bedachilină în Europa de Est, Africa şi Asia de Sud-Est, conform concluziilor acestei cercetări ce va fi prezentată în cursul acestei săptămâni la un summit consacrat luptei împotriva acestei boli.

"Rezultatele acestui studiu confirmă (...) că noile tratamente, aşa cum este cel cu bedachilină, pot învinge tuberculoza" oferind un nou instrument de luptă pentru pacienţii bolnavi de tuberculoză multirezistentă sau foarte rezistentă la antibioticele obişnuite, conform doctorului Paula I Fujiwara, director ştiinţific al Uniunii internaţionale împotriva tuberculozei şi a maladiilor respiratorii (UICTMR), care nu a participat la acest studiu.

Tuberculoza, boala ce se transmite pe cale aeriană, a ucis peste 1,7 milioane de persoane în 2017, conform datelor OMS, fiind, de departe, cea mai periculoasă boală contagioasă din lume, deşi este o maladie ce poate fi prevenită, tratată şi vindecată.

Un studiu publicat anul trecut în revista medicală The Lancet estima că până în 2040, 12,4% dintre cazurile de îmbolnăviri de tuberculoză vor fi provocate de tulpini bacteriene rezistente la antibiotice. Conform OMS, astfel de tulpini multirezistente au fost localizate în cel puţin 117 ţări.

Tuberculoza este provocată de o bacterie care se localizează de obicei la nivel pulmonar, dar poate atinge şi rinichii, ganglionii sau oasele. O persoană poate fi purtătoare pasivă a bacteriei care declanşează TBC timp de mai mulţi ani până la declanşarea maladiei. Foarte contagioasă, tuberculoza este favorizată de malnutriţie, vârstă şi de preexistenţa altor maladii infecţioase.

Spre deosebire de marea majoritate a antibioticelor, bedachilina nu atacă direct bacteria Mycobacterium tuberculosis, ci enzimele cu care această bacterie se hrăneşte. Rezultatele noului studiu reconfirmă eficacitatea bedachilinei şi infirmă îngrijorările legate de potenţiale efecte secundare ale acestui tratament, conform Alenei Skrahina, coordonatoarea cercetării. Deşi toţi pacienţii au suferit efecte secundare, acestea au fost mult mai puţin severe decât se aşteptau medicii, a mai adăugat ea, fără a preciza însă despre ce efecte secundare este vorba.

Sursa

Mai multe articole despre:
tratament tuberculoză studiu