MENIU

Descoperire importantă. Cum se pot bloca metastazele cancerului

O echipă de oameni de știință din Spania a descoperit, recent, că înmulțirea celulelor canceroase este influențată de cantitatea de grăsimi din alimentație și a reușit să blocheze propagarea metastazelor în cadrul testelor efectuate pe șoareci de laborator.    

Cercetătorii au identificat în premieră o proteină, numită CD36, ce se găsește în membrana celulelor canceroase și este implicată în absorbția grăsimilor, care joacă un rol esențial în dezvoltarea metastazelor în mai multe tipuri de cancer.

Legătura unică dintre această proteină și acizii grași de care este dependentă reprezintă o diferență majoră între celulele care inițiază metastaza și alte celule tumorale.

Oamenii de știință au cercetat apoi influența dietelor bogate în grăsimi asupra răspândirii celulelor canceroase. Aceștia au oferit șoarecilor de laborator o dietă bogată în grăsimi și apoi le-au injectat un tip de cancer bucal.

S-a observat că dieta bogată în grăsimi a cauzat metastaze mai frecvente la peste 50% dintre șoareci. În plus, toți șoarecii cărora le-au fost inoculate celule tumorale tratate cu acid palmitic (un compus important al uleiului de palmier inclus în numeroase produse) — au manifestat cea mai accelerată răspândire a celulelor tumorale, conform agerpres.ro. 

Mai multe articole despre:
cancer celule canceroase oprire metastaze