MENIU

Descoperire fenomenală despre plămâni! Mai au o funcţie importantă, despre care nu se ştia

Plămânii reprezintă organele pereche situate în cavitatea toracică, principalii responsabili ai corpului în asigurarea şi menţinerea respiraţiei.

Greutatea unui plămân variază între 700 şi 1.000 de grame, din care mai bine de 50% este reprezentat de sânge.

Studii recente au scos la iveală o realitate şocantă, care poate revoluţiona medicina cu privire la funcţionalitatea acestor organe. Noile dovezi ştiinţifice, realizate de cercetători de la Universitatea din California arată că plămânii nu facilitează numai respirația, ci joacă un rol cheie și în producția de sânge.

În urma unor serii de experimente realizate pe șoareci de laborator, echipa de cercetători a constatat că plămânii produc mai mult de 10 milioane de trombocite (celule mici de sânge) pe oră, scrie antenasatelor.ro

Trombocitele sunt celule ale sângelui care îndeplinesc o funcţie importantă – asigurarea hemostazei (oprirea sângerării). Acestea nu au nucleu şi nu se pot reproduce, dar conţin cantităţi mari de proteine, enzime, hormoni sau calciu ionic, care ajută la îndeplinirea rolului lor fiziologic, contribuind la dezvoltarea musculaturii netede vasculare şi la repararea pereţilor vasculari.

Uluitoarea descoperire „merge” împotriva ipotezei susținute de lumea științifică timp de decenii, conform căreia măduva osoasă produce toate componentele noastre de sânge. Mai mult decât atât, rezultatele acestui studiu reprezintă un punct de plecare extrem de important în descoperirea unor noi tratamente pentru cele mai complexe boli ale sângelui.

Mai multe articole despre:
sănătate plămâni