MENIU

Descoperire de ultimă oră: A treia doză de vaccin AstraZeneca SPOREȘTE imunitatea la COVID-19 - CÂND trebuie administrată

Descoperire de ultimă oră: A treia doză de vaccin AstraZeneca SPOREȘTE imunitatea

O a treia doză de vaccin anti-Covid-19 produs de AstraZeneca poate fi eficientă în consolidarea imunităţii, fără a fi nevoie de modificări ale serului, susțin cercetătorii de la Universitatea Oxford care au dezvoltat produsul alături de compania farmaceutică anglo-suedeză. În același timp, combinarea Pfizer cu AstraZeneca asigură o imunitate mult mai bună, potrivit studiilor făcute de cei de la Oxford.

A treia doză de vaccin AstraZeneca sporeşte imunitatea, inclusiv contra noilor variante de coronavirus, arată cele mai recente studii făcute la Universitatea Oxford. Astfel că o a treia doză de vaccin anti-COVID-19 produs de AstraZeneca poate fi eficientă pentru o imunitate consolidată în fața coronavirusului, fără a fi necesare modificări ale produsului deja existent. În plus, un răspuns imunitar mai bun s-ar obține dacă ar fi administrată o doză de vaccin Pfizer după prima doză de vaccin AstraZeneca, adică în locul celei de-a doua doze de vaccin AstraZeneca.

Anunțul a fost făcut de Universitatea Oxford în urma efectuării unor studii, relatează agenţiile DPA, EFE şi Reuters, citate de Agerpres.

CÂND trebuie administrată a treia doză de vaccin AstraZeneca

Astfel, administrarea unei a treia doze de vaccin AstraZeneca la şase luni după cea de-a doua doză din acest ser creşte considerabil nivelul anticorpilor şi de asemenea capacitatea organismului (prin celulele de memorie imunitară T) de a lupta împotriva infecţiei cu coronavirusul SARS-CoV-2, inclusiv variantele acestuia.

Totuși, oamenii de știință susțin că este în continuare prea devreme pentru a spune dacă în toamnă va fi nevoie deja de administrarea unei a treia doze de consolidare persoanelor imunizate, adica vaccinate cu schema completă.

Potrivit datelor studiate de Public Health England (PHE), schema completă cu cele două doze de AstraZeneca încă oferă o bună protecţie, de peste 90%, împotriva spitalizărilor şi deceselor provocate atât de varianta britanică a coronavirusului (varianta Alpha), cât şi de varianta indiană (varianta Delta), mai ales că acum, în Europa, varianta din India este dominantă în Marea Britanie şi în Portugalia.

Cu ce ser se poate combina vaccinul de la AstraZeneca pentu obținerea unei imunități crescute în fața COVID-19

Despre combinarea cu alte seruri a celui produs de Oxford/AstraZeneca, oamenii de știință susțin că răspunsul imunitar este mult mai bun.

Analizele Universităţii Oxford arată că o combinaţie de vaccinuri, respectiv administrarea unei doze de vaccin Pfizer la patru săptămâni după o doză de vaccin AstraZeneca, sau invers, oferă un răspuns imunitar mai bun decât schema cu două doze de vaccin AstraZeneca, crescând concentraţia anticorpilor împotriva proteinei Spike prin care virusul se ataşează celulelor umane.