MENIU

Descoperire de senzație a unui astronom român, a fotografiat o galaxie aflată la 35 de milioane de ani lumină

astronom Barlad

Descoperire astronomică remarcabilă a astronomului Dumitru Ciprian Vîntdevară. Acesta a realizat o fotografie spectaculoasă cu ajutorul telescopului și a reușit să surprindă în același cadru, trei galaxii aflate la o distanță de 35 de milioane de ani lumină de Terra.

Tripletul din Leo este format din trei galaxii situate la o distanţă de aproximativ 35 milioane ani lumină, în dreptul constelaţiei Leul, de pe cerul de primăvară.

Imaginea a fost realizată în noaptea de 21 spre 22 aprilie 2020, de la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.

Ciprian Dumitru Vîntdevară a făcut remarcat Bârladul în nenumărate rânduri, printre cele mai importante fiind descoperirea unei nove luminoase roșii și a unei stele variabile.

Pe 10 februarie 2015, cu ajutorul unui telescop al Observatorului Astronomic, muzeograful a descoperit o novă roșie luminoasă care mai întâi a fost raportată ca o posibilă supernovă. Nova roșie este categoria rară de nove care se formează în urma fuzionării a două stele. Descoperirea muzeografului bârlădean, este considerată una extrem de importantă de un grup de oameni de știință din Rusia, care au și efectuat o lucrare de studiu în acest sens.

Cea mai recentă descoperire a muzeografului Ciprian Dumitru Vîntdevară și pe care chiar el o consideră apogeul carierei, este a unei stele variabile pe care a botezat-o „Bârlad V1” (n.r. – V1 vine de la „variabilă”). Steaua variabilă Bârlad V1 a fost descoperită la începutul lunii noiembrie 2019, în urma procesării unor cadre test pentru observaţii fotometrice. Curba de lumină a fost raportată pe 4 decembrie 2019 la American Association of Variable Star Observers (AAVSO).

Detalii pe Realitatea de Vaslui.

Mai multe articole despre:
vaslui vintdevara astronom poze nasa