Descinderi în forţă la clanuri de romi din 8 judeţe. Percheziţii şi la Primăria Giurgiu
Poliţia Română întră în forţă în afacerile ilegale ale clanurilor de romi din ţară. După ce ieri a fost săltat "regele" Cioabă, astăzi au loc percheziţii masive în Capitală şi cel puţin 7 judeţe. Sunt vizate clanurile Flutur din Olt şi clanul din Sinteşti, Giurgiu. Potrivit unor surse apropiate anchetei, în percheziţii sunt vizate şi mai multe primării, între care şi Primăria Giurgiu.
Poliţiştii din Olt efectuează, joi dimineaţă, 20 de percheziţii, în 5 judeţe, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, prin operațiuni fictive cu bunuri, folosind firme fantomă. Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin evaziune fiscală și spălare de bani este de 6,8 milioane lei.
Potrivit surselor Realitatea TV, vizat ar fi clanul de rromi Flutur din Olt, care ar fi realizat diverse servicii de mobilier urban (banci, stații bus), plus fier vechi, fără să aibă documente de provenienţă. Sunt vizați şi functionari din primării rurale, dar şi din Primăria Giurgiu, care ar fi achiziţionat mobilierul suspect.
În această dimineaţă, poliţiştii din Olt efectuează 20 de percheziţii, în 5 judeţe, pentru documentarea activităţii infracţionale a unor persoane care ar fi derulat operațiuni fictive cu bunuri, folosind firme fantomă. Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin evaziune fiscală și spălare de bani este de 6.800.000 de lei.
La data de 14 septembrie a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt efectuează 20 de percheziții, pe raza județelor Olt, Dâmbovița, Giurgiu, Dolj și Teleorman, la locuințele unor persoane și la sediile sociale ale unor persoane juridice.
Activităţile se desfășoară într-un dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Olt, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, în care se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani.
Din cercetări a reieşit că, în cadrul unui circuit economic, s-ar fi desfăşurat operațiuni fictive cu bunuri, prin intermediul unor firme de tip fantomă. În fapt, persoane implicate ar fi livrat, către instituții, bunuri (mobilier urban), fără a avea documente justificative de provenienţă.
Prin activitatea infracţională, s-ar fi cauzat un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 6.830.000 de lei.
În cauză, vor fi aplicate sechestre asiguratorii, iar la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, vor fi conduse 5 persoane, pentru audieri.
În activităţi sunt angrenaţi şi luptători de acţiuni speciale din Olt și polițiști de la inspectoratele de poliţie judeţene Dâmbovița, Giurgiu, Dolj și Teleorman.
Percheziţii în Capitală şi două judeţe într-un dosar cu fier vechi. Prejudiciul, uriaş: 10 milioane
Astăzi, 14 septembrie a.c., poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti pun în aplicare 19 mandate de percheziţie domiciliară în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Giurgiu, într-un dosar de evaziune fiscală, în domeniul comerţului cu materiale feroase şi neferoase.
Potrivit Realitatea TV, în perchezitiile cu fier vech este vizat clanul din Sinteşti, Giurgiu.
În fapt, din probatoriul administrat au rezultat indicii temeinice că în perioada 2013 - 2014, reprezentanţii unor societăţi comerciale având ca profil de activitate comerţul cu materiale feroase şi neferoase, au înregistrat în evidenţa contabilă a societăţilor şi au declarat organelor fiscale, în mod repetat, achiziţii fictive de bunuri, de la societăţi cu comportament de tip "fantomă" şi de la societăţi comerciale a căror identitate a fost folosită în mod fraudulos, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.
19 persoane vor fi conduse pentru audieri la sediul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Poliţia Capitalei.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la 10.000.000 de lei.
Acţiunea beneficiază de sprijinul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ilfov.
Facem precizarea că efectuarea percheziţiei domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.