Dermatita atopică. Cauzele nebănuite prin care pielea poate arăta aşa
Dermatita atopică este o afecţiune a pielii. În majoritatea cazurilo, cauza este una de natură genetică, însă există şi situaţii când persoana afectată are un sistem imunitar deficitar, drept urmare pielea suferă de uscăciune severă.
Alţi factori de risc ce pot duce la apariţia dermatitei atopice sunt poluarea, fumul de ţigară, praful, părul animalelor şi folosirea unor produse cosmetice nepotrivite tipului de piele.
Statisticile arată că între 15-30% dintre copii şi între 2 şi 10% dintre adulţi se confruntă cu dermatita atopică (eczema atopică), o boală inflamatorie cronică ce se manifestă initial prin mâncărimi care ulterior supurează şi mai apoi se formează băşici. Foarte important în reducerea puseelor de eruptive este folosirea regulată a cremelor emoliente şi evitarea contactului cu alergenii. De asemenea, este bine de ştiut că săpunurile astringente şi antibioticele topice sau orale afectează echilibrul pH-ului pielii şi pot încuraja colonizarea făcută de microorganismele patogene.
În cazurile severe, cu erupţii, medicii dermatologi recomandă cremele şi unguentele pe bază de corticoizi, care ajută la tratarea leziunilor. După tratarea acestora, este indicată folosirea regulată de creme emoliente care refac şi menţin hidratarea pielii foarte uscate, mai scrie csid.ro