Ce se întâmplă în organismul tău când cineva te deoache. Adevărul pe care niciun medic nu îl spune
Deochi. Ţi se face rău dintr-o dată sau te simţi obosită fără motiv? Dacă întrebi o persoană mai în vârstă îţi va spune sigur că eşti deocheată.
Deochi. Deochiul, privirea admirativă sau invidioasă care îţi poate aduce ghinion sau boală, este o superstiţie des îmtâlnită nu doar la noi, ci şi în alte regiuni din Orientul Mijlociu şi zona mediteraneană. Prin intermediul imigranţilor, ea a ajuns şi în SUA sau vestul Europei.
În popor, se spune că deochiul este un „furt” de energie, provocat de o privire invidioasă, admirativă sau de laudă. Mulţi cred şi astăzi în deochi, precum şi în puterea câtorva obiecte şi descântece de a-l îndepărta.
Deochi. De unde a pornit superstiţia
Se parte că originile ei au fost descoperite în Orientul Mijlociu, unde şi azi credinţa în deochi este mai puternică. Vechii greci, dar şi romanii credeau în puterea privirii.
Deochi. De unde a pornit superstişia deochiului? Pe vremea când oamenii nu aveau prea multe cunoştinţe de medicină, bolile erau puse pe seama magiei. Atunci, ca şi acum, nimănui nu-i plăcea să fie privit insistent, iar acest lucru, combinat cu puterea pe care anticii o atribuiau ochilor, a dus probabil la apariţia superstiţiei.
Deochi. Cine şi de ce deoache
Deochi. La noi se spune că oricine poate să deoache, dar unele persoane au o putere mai mare în acest sens, puterea care se moşteneşte din familie. Poţi să deochi o persoană dacă priveşti intens, fie cu admiraţie, fie cu invidie sau ciudă. Pot fi deocheaţi oamenii, dar şi animalele.
În alte culturi se spune că numai anumite persoane pot să deoache. Grecii şi turcii, tineri şi bătrâni, de la ţară sau de oraş, cred foarte mult în deochi, care poate chiar să fie mortal.
Ei se tem de persoanele cu ochi albaştri sau verzi, care au o putere mai mare când vine vorba să deoache, pe când italienii cred că numai oamenii răi, care se ocupă cu magia neagră pot sa deoache. În America Latină, oamenii cred că poţi deochea pe cineva numai dacă îl priveşti cu invidie. Tot aici, se crede că şi obiectele pot fi deocheate. Dacă te uiţi prea insistent la o maşină, de exemplu, s-ar putea ca ea să se strice în curând.
Deochi. Primul semn ca o persoana este deocheata consta, conform creștinortodox.ro, in dureri puternice de cap, urmate de cascat, desi persoana respectiva nu este obosita.
Dar mai exista si alte simptome precum: tiuitul in urechi, urmat de febra puternica, stari de voma, transpiratii sau hemoragii nazale.
Poartă un fir roşu la mână: Se spune că adolescenţii, gravidele şi mai ales copiii sunt cei mai afectaţi de puterea deochiului. Aşadar, bătrânii spun că aceştia trebuie să poarte un fir roşu la mâna.
Deochi. Şi aurul are puteri împotriva deochiului: Poarta mereu un obiect de aur la tine.
Antidotul împotriva privirii răuvoitoare stă în rugăciune sau în descântecul de deochi. Acesta din urmă este o practică superstiţioasă ce decurge din credinţa în spirite bune şi rele, în farmece şi vrăji, în semne prevestitoare şi în numere magice.
Deochi. Descântecul de deochi este un procedeu benefic, ce poate avea un efect liniştitor asupra organismului. De asemenea, mângâierile, pe frunte sau la ceafă, ce însoţesc descântecul şi masajele în zona încheieturilor determină producerea de endorfine, hormoni ai plăcerii, ce pot regenera potenţialul nervos pierdut.
Pasăre albă
Codalbă
Sus te suiși
Jos plesniși.
Plesnească ochii râmnitorilor,
Plesnească ochii deochetorilor!
Cine a râmnit
A plesnit
și a rămas... curat,
Lumânat,
Ca argintul strecurat.
Descântecul meu
Leacul i-l dă Dumnezeu.