MENIU

Defrișări ilegale și crime teribile în pădurile din România! Victimele mai puțin știute ale MAFIEI LEMNULUI: ANCHETE EXPLOZIVE - VIDEO

Pădure - imagine cu notă sugestivă

Furtul disperat de lemn din pădurile României a dus de-a lungul anilor la violențe extreme. Mai mulți activiști de mediu care au atras atenția asupra acestor ilegalități au fost bătuți crunt cu bâte, topoare și chiar au fost împușcați mortal. Cazul care a revoltat și îngrozit întreaga țară este însă cel al pădurarului din Maramureș ucis de hoții de lemne. Bărbatul aflase de o defrișare ilegală și a mers după hoți.

Cazul cumplit a avut loc în anul 2019. Liviu Pop avea doar 37 ani când a fost găsit într-o râpă, bătut și împușcat cu propria armă de vânătoare, în pădurea pe care o supraveghea. Bărbatul ar fi primit un telefon care anunța un furt de lemne pe domeniul silvic din aria lui. Fără să stea pe gânduri a mers în pădure, iar în ultimul mesaj trimis soției scria „l-am prins pe unul” și, de atunci, nimeni nu a mai știut nimic de el.

Ulterior, trupul pădurarului a fost descoperit într-o râpă. Bărbatul era angajat al Direcției Silvice Maramureș de șapte ani, era căsătorit și avea trei copii. Ucigașul a fost prins la aproape un an după comiterea faptelor și condamnat la 17 ani și 4 luni de închisoare.

Cazul a ajuns inclusiv în presa străină, în condițiile în care în România au fost în ultimii ani zeci de pădurari agresați sau chiar executați de către cei care fac tăieri ilegale.

Și nu este singura agresiune. Un alt caz a avut loc în 2017. Un pădurar angajat la Ocolul Silvic Gurahonț din Arad a fost împușcat în timp ce patrula cu mașina prin pădure. Hoțul a tras spre el nu mai puțin de 9 focuri de armă. Acesta este însă liber, deși au trecut cinci ani de la agresiune.

De asemenea, și mai mulți activiști de mediu au fost pe punctul de a fi linșați de cei cărora le stricau afacerile cu lemn luat ilegal din pădurile României. Anul trecut, doi jurnaliști și un activist Greenpeace au fost bătuţi crunt într-o pădure din Suceava. 20 de indivizi s-au năpustit asupra lor în timp ce filmau. Echipamentul și toate înregistrările au fost distruse.

Același activist a mai fost atacat în pădurile din Bucovina.

Garda Forestieră susţine însă că în zona respectivă nu sunt tăieri ilegale şi cere ca verificările să nu se mai facă în teren, ci la sediul Gărzii. Poliţia a identificat deja 12 agresori care, în realitate, nu au pățit nimic. 

Mai multe articole despre:
paduri furt furt lemne hoti lemne crime