MENIU

Declaraţie ŞOC făcută de un şef din Consiliul Concurenţei despre comisioanele dintre bănci

"Sa spunem lucrurilor pe nume: comisioanele intre banci sunt facute prin intelegere si prin posibile carteluri. Spun posibile pentru ca ele trebuie demonstrate", a declarat joi Georgeta Fotino, directorul Directiei Servicii din cadrul Consiliului Concurentei. Fotino participa la dezbaterea publica organizata la sediul Finantelor pe marginea proiectului care vizeaza reducerea platilor in numerar.

Bancile nu sunt de acord cu reducerea comisioanelor, consuderand ca le sunt suficienti doi ani de pierdere, notează HotNews.ro.

"Bancile trebuie să facă o analiza a nivelului de acceptare a platii cu cardul si a gradului de utilizare coroborate cu costurile de dezvoltare, in ceea ce priveste limitarea comisioanelor interbancare, a declarat pentru Mediafax presedintele executiv al ARB, Florin Danescu. De asemenea, institutiile de credit considera ca este necesara o perioada de consultare pentru analiza impactului costurilor asupra utilizatorilor.

"Proiectul de ordonanta pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar care vizeza inclusiv limitarea comisioanelor interbancare la tranzactiile cu cardurile de debit si credit, se afla in analiza institutiilor de credit, opinia comunitatii bancare urmand sa fie remisa MFP pana la incheierea perioadei oficiale de consultare publica", a mai spus presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor.

Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta care prevede limitarea comisioanelor interbancare pe care banca emitenta a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se realizeaza plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cardurile de credit.

Ministerul Finantelor aminteste ca la nivelul Comisiei Europene a fost elaborat un proiect de regulament care prevede ca, intr-o prima faza, vor fi plafonate comisioanele interbancare pentru tranzactii transfrontaliere la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, urmand ca in cea de-a doua etapa (dupa doi ani de la data intrarii in vigoare a reglementarii) plafonarea comisioanelor sa fie aplicata si operatiunilor nationale efectuate cu cardurile de debit, respectiv cele de credit.