MENIU

Declarație neașteptată a prefectului Capitalei! Traian Berbeceanu spune că era INEVITABILĂ relaxarea măsurilor. Ce îi reproșează lui Vlad Voiculescu

Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei Foto: Inquam Photos

Traian Berbeceanu spune că autoritățile sunt îngrijorate de evoluția epidemiei de coronavirus, însă legislația obliga la relaxarea restricțiilor în București. Prefectul Capitalei susține că, dacă nu s-ar fi decis relaxarea restricțiilor în București, operatorii din HORECA ar fi putut da autoritățile în judecată. În același timp, prefectul a mai transmis luni că ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, putea interveni dacă dorea să modifice decizia Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, pentru a stopa relaxarea măsurilor.

 

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, spune că nu exista o altă soluție decât relaxarea măsurilor. Acesta  precizează că relaxarea a fost decisă în baza unei Hotărâri de Guvern semnate chiar de Vlad Voiculescu. 

„Noi nu am avut opțiunea de a nu pune în aplicare prevederile aflate în vigoare în Anexa 3 din Hotărârea de Guvern, pentru că în caz contrar, riscam ca operatorii din HORECA, știu eu, operatorii licențiați din domeniul jocurilor de noroc, chiar și organizatorii de spectacole, teatre puteau să ne acționeze în instanță, să ceară daune foarte mari și să câștige procesele în mod firesc, datorită reglementărilor legale la care am făcut referire, să le câștige în termene foarte scurte”, a precizat Traian Berbeceanu, luni dimineață, la RFI România

Prefectul Capitalei anunță că autoritățile sunt îngrijorate din cauza evoluției epidemiei de coronavirus și că a așteptat o măsură din partea ministrului Sănătății, mai ales că acesta a spus public că nu este de acord cu relaxarea măsurilor. Traian Berbeceanu atrage atenția că Vlad Voiculescu a și semnat Hotărârea de Guvern prin care sunt decise relaxările. 

„În realitate și noi suntem foarte îngrijorați de evoluția situației pandemice. Chiar am discutat cu domnul ministru anterior zilei de vineri, când am fost nevoiți să convocăm ședința comitetului municipal, am împărtășit îngrijorarea domniei sale, dar i-am explicat în mod foarte clar și franc și categoric că noi ca structură administrativă, suntem obligați să punem în executare prevederile legale ale Hotărârii de Guvern, pe care, ce să vedeți, cu zece zile înainte a emis-o Guvernul, cu zece zile înainte de ședința noastră de Consiliu. Acea Hotărâre de Guvern îl are printre co-autori pe Ministerul Sănătății și a fost semnată chiar de ministrul Sănătății. 

I-am explicat că pentru a nu pune în executare aceste măsuri de relaxare parțială, avem nevoie de un nou act normativ, iar Ministerul Sănătății putea să intervină din timp pentru modificarea condițiilor de relaxare a anumitor activități economice. Ședința de Comitet a fost vineri, iar noi am dispus ca aceste măsuri de relaxare parțială să intre în vigoare de luni. (...) Am vrut să oferim posibilitatea Ministerului Sănătății și domnului ministru să intervină legislativ dacă consideră că este nevoie”, a declarat Traian Berbeceanu.

„Pe de o parte, pentru că am vrut să urmărim evoluția situației pandemice la nivelul municipiului București, și am condiționat intrarea măsurilor de relaxare în vigoare de luni de rămânerea indicelui de infectare sub 3 la mie, pe de altă parte, am apreciat că toți operatorii economici care beneficiază de această relaxare parțială au nevoie de două zile ca să-și amenajeze spațiile potrivit moilor reglementări”, a mai explicat prefectul Bucureștiului. 

Întrebat dacă a primit vreo asigurare de la ministrul Sănătății că legislația va fi modificată, Traian Berbeceanu a declarat că a vorbit cu Vlad Voiculescu chiar duminică despre această problemă.

„Chiar și în cursul zilei de ieri (duminică - n.red.) am discutat cu domnul ministru, am reiterat aspectele respective și dumnealui a spus că la nivelul ministerului se analizează și posibilitatea modificărilor la care am făcut vorbire”, a mai spus Traian Berbeceanu, luni dimineață, la RFI România.

Precizările prefectului Capitalei vin după ce ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat vineri că nu este de acord cu relaxarea măsurilor și a cerut menținerea restricțiilor, pentru că „ar putea duce la un nou val de infecții”.

Citește și Vlad Voiculescu cere menținerea RESTRICȚIILOR în Capitală: „Măsurile de relaxare constituie un risc major” - Restaurantele se redeschid luni

Reamintim că, vineri, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a transmis o scrisoare către Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, în care a solicitat menținerea restricțiilor în București.

Restaurantele, teatrele, cinematografele și sălile de jocuri se redeschid începând de luni în Capitală! Prefectul Traian Berbeceau: ”Recomandăm prudență”

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis ridicarea mai multor restricții în Capitală de astăzi, 25 ianuarie, după ce, trei zile la rând, incidenţa infectării cu noul coronavirus s-a situat sub 3 la mia de locuitori. Astfel că restaurantele, teatrele și cinematografele din Capitală s-au redeschis, luni, la o capacitate de 30%.