MENIU

Declaraţia FINALĂ a Summitului NATO: "CONDAMNĂM RUSIA"

SECURITATE MAXIMĂ la Summitul NATO din Ţara Galilor

Preşedinţia şi MAE au publicat, sâmbătă seară, textul declaraţiei Summitului NATO din Ţara Galilor, în care sunt prezentate planurile de reacţie ale Alianţei, stabilite ca urmare a acţiunilor agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei.

Declaraţia adoptată de şefii de stat şi de guvern participanţi la reuniunea Consiliului Nord Atlantic din Ţara Galilor reafirmă faptul că cea mai mare responsabilitate a NATO este "să protejeze şi să apere teritoriile şi populaţiile noastre împotriva unui atac, aşa cum prevede Art. 5 al Tratatului de la Washington", potrivit Mediafax.

Totodată, liderii statelor membre se angajează să consolideze mai departe legătura transatlantică şi să asigure resursele, capabilităţile şi voinţa politică necesare pentru a se asigura că Alianţa "rămâne gata să facă faţă oricărei provocări" şi să apere libertatea şi valorile comune privind libertatea individului, drepturile omului, democraţia şi statul de drept.

Potrivit documentului, pentru ca NATO să fie pregătită să răspundă "rapid şi ferm" la noile provocări de securitate, a fost aprobat Planul de acţiune al Alianţei pentru creşterea nivelului de reacţie. Acest plan reprezintă "un pachet coerent şi cuprinzător de măsuri necesare pentru a răspunde schimbărilor mediului de securitate atât de la graniţele NATO, cât şi mai îndepărtate" şi care "răspunde provocărilor Rusiei".

Una dintre măsuri este crearea unei Grupări Multinaţionale de Forţe cu un Nivel de Reacţie Foarte Ridicat, care va putea fi dislocată în câteva zile pentru a răspunde provocărilor ce apar, în special la periferia teritoriului NATO. Această forţă va include o componentă terestră cu forţe aeriene, maritime şi de operaţiuni speciale.

De asemenea, va fi stabilită "o prezenţă adecvată de comandă şi control şi unii facilitatori de forţe în teren pe teritoriile Aliaţilor estici".

În plus, va fi sporită capacitatea NATO de a întări rapid şi eficient pe Aliaţii estici "prin pregătirea infrastructurii, pre-poziţionarea echipamentelor şi mijloacelor de aprovizionare şi desemnarea bazelor specifice".

Liderii statelor NATO condamnă "în termenii cei mai fermi intervenţia militară ilegală şi în creştere a Rusiei în Ucraina" şi cer Moscovei să oprească şi să retragă forţele din interiorul şi de-a lungul graniţelor Ucrainei, subliniind că nu vor recunoaşte "anexarea" ilegală şi ilegitimă a Crimeei. Aceştia îşi exprimă îngrijorarea faţă de comportamentul Rusiei vizavi de R. Moldova şi Georgia.

În ceea ce priveşte contribuţia statelor la bugetul Alianţei, se menţionează că s-a stabilit că ţările care nu alocă 2% din PIB vor stopa orice reducere a contribuţiei şi îşi vor fixa ca obiectiv atingerea acestui prag, precum şi sporirea cheltuielilor pentru apărare în termeni reali pe măsură ce PIB creşte.

Este menţionată şi apărarea antirachetă, reafirmându-se faptul că aceasta are exclusiv un scop defensiv.

"Remarcăm cu satisfacţie că dislocarea Aegis Ashore la Deveselu, România, respectă calendarul pentru a fi finalizată la orizontul anului 2015. Aegis Ashore va fi pusă la dispoziţia NATO şi va furniza o creştere semnificativă a capabilităţii NATO BMD", se arată în declaraţie.

Apărarea cibernetică devine parte a sarcinii de bază a NATO privind apărarea colectivă. "O decizie pentru stabilirea situaţiei în care un atac cibernetic ar putea să conducă la invocarea art. 5 va fi luată de Consiliul Nord-Atlantic de la caz la caz", potrivit declaraţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri seară, după participarea la Summit, că România şi-a atins obiectivele pentru reuniune şi că a cerut MAE traducerea declaraţiei adoptate, cel mai târziu până duminică. El a felicitat instituţiile implicate în realizarea obiectivelor României.

Mai multe articole despre:
Rusia NATO Summit NATO nato rusia