Decizie istorică în SUA. Epoca "banilor ieftini" rămâne o amintire
Rezerva Federală din SUA (FED) a mărit dobânza de referinţă pentru prima oară anul acesta şi a estimat o creştere mai abruptă a costurilor de împrumut în 2017, spunând că aşteptările de inflaţie au crescut considerabil, scrie Bloomberg.
Rezerva Federală a SUA (Fed), care s-a reunit miercuri pentru prima dată de la alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte, a decis un nou pas spre normalizarea politicii monetare, majorând la un interval cuprins între 0,50% și 0,75% dobânda de politică monetară.
"Având în vedere inflația, condițiile realizate și cele așteptate de pe piața forței de muncă, s-a decis majorarea dobânzilor cu un sfert de punct procentual. Ritmul de creștere a numărului de locuri de muncă a fost solid în ultimele luni și rata șomajului a scăzut, în timp ce rata inflației a urcat", se arată în comunicatul publicat la ultima reuniune din acest an a Comitetului de politică monetară de la Rezerva Federală (FOMC).
Noile proiecții arată că Fed se așteaptă la trei noi majorări ale dobânzii în 2017.
De asemenea, Fed se așteaptă ca PIB-ul SUA să înregistreze un avans de 2,1% anul viitor, față de 2% estimat în septembrie, în timp ce rata șomajului ar urma să scadă la 4,5% anul viitor și să rămână la acest nivel până în 2019.
Inflația va atinge 1,9% anul viitor și 2% în 2018, estimează Rezerva Federală a SUA.
În urmă cu un an, Banca Centrală din SUA (Fed) a luat o decizie istorică de majorare a dobânzii-cheie, o premieră de la începutul crizei economice. Anunțul Fed a însemnat atunci sfârșitul epocii "banilor ieftini".